Európska komisia dá štátom, do ktorých smerujú utečenci, 2,4 miliardy eur

Európska komisia schválila krajinám, ktoré najviac zasiahol príliv utečencov, pre najbližších šesť rokov pomoc vo výške 2,4 miliardy eur. Informovala o tom Európska komisia. Najviac peňazí, viac ako tri pätiny z celkovej sumy, dostanú Taliansko, Španielsko a Grécko.

10.08.2015 15:37
utečenci, Grécko Foto: ,
Utečenci, ktorí prišli na grécky ostrov Kos, čakajú pred policajnou stanicou na registráciu.
debata (23)

„Členské krajiny čelia bezprecedentným úlohám v oblasti migrácie a bezpečnosti, komisia preto koná v duchu solidarity,“ povedal eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. „Národné programy, ktoré komisia schválila, prinášajú výraznú finančnú pomoc členským štátom, aby na tieto výzvy mohli reagovať,“ dodal.

Schválený súbor opatrení tvorcí celkom 23 národnostných programov z fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a z fondu vnútornej bezpečnosti (ISF).

Najviac peňazí poputuje do Talianska, ktoré dostane takmer 560 miliónov eur, Španielsko získa 522 miliónov eur a Grécko môže počítať so 474 miliónmi eur. Medzi ďalších príjemcov finančnej pomoc patrí napríklad Rakúsko, Fínsko, Maďarsko, Švédsko či Slovensko.

Peniaze z fondu AMIF slúžia na zlepšenie prijímacích a azylových procedúr či na integráciu migrantov do miestnej spoločnosti. Fond ISF je určený na zefektívnenie kontroly hraníc a cezhraničnú spoluprácu či posilnenie vnútornej bezpečnosti pred terorizmom, radikalizmom alebo pašovaním.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #utečenci #finančná pomoc