Jaceňuk sľubuje reformu, ale vo vláde

Jediným meradlom zmien v krajine bude nie stav procesu reforiem, ale ich výsledok, cituje ukrajinská agentúra UNIAN premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý avizoval v septembri zmeny v kabinete.

11.08.2015 07:49
Arsenij Jaceňuk, Ukrajina, premiér, tlačová... Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk pripravuje na september kádrové zmeny v kabinete.
debata (25)

„Vypočul som si všetkých ministrov a dal som im konkrétne úlohy. V septembri bude jasné, čo sa podarilo urobiť a čo nie,“ povedal Jaceňuk v pravidelnej relácii 10 minút s premiérom v televízii Espreso. S tým, že vládnej koalícii v parlamente predloží návrh nového zloženia kabinetu.

Prípadnej čistky vo vláde sa už však nedočkal minister životného prostredia a prírodných zdrojov Igor Ševčenko, ktorého Jaceňuk vyhodil z vlády so súhlasom prakticky ideovo jednofarebného parlamentu ešte začiatkom júla. Dôvod? Pre „nezvládnutie“ úloh. Samotný dnes už exminister reagoval podľa ukrajinského portálu Korrespondent tvrdením, že zo strany premiéra ide o „politicky motivovaný krok“ a obvinil ho z korupcie a z hájenia záujmov ukrajinských klanov.

Nad priepasťou bankrotu

Premiér Jaceňuk má čoraz viac starostí so stále sa zhoršujúcou hlavne hospodárskou situáciou a s rozpočtom v krajine. Priamo sa to odzrkadľuje na rastúcej nespokojnosti Ukrajincov. Zatiaľ však avizuje „padanie“ ministerských hláv, ktoré je skôr kozmetickou úpravou, ako krokom k zlepšeniu situácie. A tá je zlá nielen podľa oficiálnych ukrajinských štatistík, Ukrajina sa potáca na nad priepasťou štátneho bankrotu. V krajine rastie nezamestnanosť a hodnota národnej meny hrivny klesla za rok trojnásobne. Podľa ukrajinského ministerstva financií bola v januári 2015 priemerná mzda 3 455 hrivien (približne 146 eur) čo je jedna z Prnajnižších v Európe.

Premiér hrozí väzením

Aj MMF dvíha varovne prst: v tomto roku očakáva pokles HDP o deväť percent a inflácia má dosiahnuť 46 percent.

Mnohí Ukrajinci pomaly nemajú na zaplatenie nájomného a ďalších komunálnych služieb. Pritom ale premiér Jaceňuk na neplatičov pripravuje bič v podobe návrhu, podľa ktorého dlžník svojou insolventnosťou pácha „krádež“ a mal by mu hroziť pobyt za mrežami. Premiér prišiel s návrhom na nedávnom rokovaní tzv. antikrízového energetického štábu aj za účasti zahraničných poradcov.

Portál Obozrevateľ však pripomína, že Jaceňuk, vzdelaním právnik, akosi „opomenul“, že súčasné ukrajinské právne normy nerátajú s väzbou za neplatenie nájomného a ďalších služieb. Konkrétne neriešia vzťah medzi dlžníkom a dodávateľom komunálnych služieb, ktorý je občianskoprávnym vzťahom. "Podobné Jaceňukove vyjadrenia netreba preto brať vážne, pretože nemajú právny podklad,“ upozornila za viacerých právnikov Tatiana Ležuch.

Marshallov plán nebude

Už spomínaní zahraniční poradcovia, nielen v okolí Jaceňuka, ale aj prezidenta Porošenka, vidia ukrajinské problémy kdesi úplne inde ako Jaceňuk. Bijú na poplach vrátane bývalého slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu. Ako člen realizačného tímu prezidenta vyčítal nedávno v nemeckých novinách Frankfurter Allgemeine Zeitung ukrajinským politikom, že sa „priveľmi spoliehajú na pomoc zvonku“, čo môže podľa neho zničiť celý proces zbližovania krajiny so Západom. V tejto súvislosti konštatoval, že mnohí Ukrajinci vrátane niektorých vedúcich politikov sa spoliehajú na akýsi Marshallov plán pre Ukrajinu a sú presvedčení, že hlavné problémy sa musia riešiť vonku.

Aj proti Západu namieril Dzurinda kritické ostrie, keď konštatoval: „Západ musí pomáhať Ukrajine, ale nesmie pritom zároveň vytvárať neuskutočniteľné očakávania a nepodporovať ilúzie. Celú cestu na Západ musí Ukrajina prekonať sama,“ upozornil slovenský expremiér. „Ak niekto bude tlačiť krajinu k dverám na Západ alebo ak samotná Ukrajina bude rátať s tým, že ju prevedú cez spomínané dvere, tak sa to môže skončiť zle. Buď sa krajina vôbec nevmestí do dverí, alebo s ňou nedokážeme nájsť spoločný jazyk,“ uzavrel Dzurinda vo Frankfurter Allgemeine Zeitung.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina