Nepokoje vo Fergusone pokračujú, polícia zadržala 70 demonštrantov

Nepokoje vo Fergusone pokračovali aj túto noc, polícia zadržala 70 demonštrantov. Atmosféra v meste je veľmi napätá po tom, čo sa pri stretoch s políciou zranil ďalší černošský mladík. V meste vyhlásili výnimočný stav. Guvernér štátu Missouri Jay Nixon vyzval protestujúcich, aby demonštrovali pokojne a bez používania násilia.

11.08.2015 09:31
Ferguson Foto: ,
Vo Fergusone pokračujú demonštrácie, atmosféra v meste je napätá.
debata (11)

Obyvatelia mesta vyhlásili pondelok za „národný deň občianskej neposlušnosti“, ktorý nadviazal na nedeľnú akcie, ktorými si pripomínali smrť černošského mladíka Michaela Browna, ktorého pred rokom zastrelil belošský policajt.

Počas asi dvojkilometrového pochodu kráčali demonštranti k miestnej budove súdu. Počas protestu žiadali potrestanie policajtov, ktorí si údajne za cieľ svojich agresívnych akcií vyberajú príslušníkov národnostných menšín. Medzi 60 osobami, ktoré polícia zadržala, bol aj miestny občiansky aktivista Cornel West. Polícia zasiahla napriek tomu, že demonštrácia bola pokojná. Protestujúci dav totiž blokoval vstup do justičnej budovy.

Na viacerých miestach sa demonštranti dostali... Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Ferguson Na viacerých miestach sa demonštranti dostali do stretov s políciou, na policajtov dokonca útočili a hádzali do nich fľaše so zamrznutou vodou.

Ďalšie pochody mestom pokračovali aj v pondelok po desiatej hodine večer miestneho času. Došlo k niekoľkým stretom s policajtmi a muži zákona zadržali ďalších deväť ľudí. „Neovládateľný dav ľudí hádže na policajných dôstojníkov fľaše so zamrznutou vodou,“ napísalo miestne policajné veliteľstvo na Twitteri. „Tých, ktorí sa budú chovať násilne, zadržíme,“ dodalo. Podľa svedkov použili policajti proti demonštrantom aj sprej s korením.

Pondelňajšie nepokoje vo Fergusone nasledovali po demonštráciách, ktoré v noci na pondelok vyústili do streľby s dvoma zranenými. Jeden zo zranených, mladík Tyrone Harris, bol údajne priateľom zastreleného Michaela Browna. Jeho stav je podľa lekárov kritický.

Harris podľa policajtov nebol demonštrant, ale zločinec. Na policajtov strieľal z deväťmilime­trového revolveru, ktorý pred rokom ukradol v meste Cape Girardeau v štáte Missouri. Podporu zasahujúcim policajtom vyjadril aj guvernér štátu Jay Nixon.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ferguson #demonštrácia