Grécko: Starosta ostrova Kos naliehavo žiada o pomoc s utečencami

Starosta gréckeho ostrova Kos Jorgos Kyritsis v utorok naliehavo požiadal Atény o pomoc pri zvládaní tisícov utečencov na ostrove po tom, ako tam dnes vypukli násilnosti.

11.08.2015 14:10 , aktualizované: 19:39
grécko, kos, utečenci, demonštrácia, registrácia Foto: ,
Zasahujúci policajti musel proti protestujúcim utečencom použiť hasiace prístroje.
debata (18)

Starosta povedal, že na Kos dorazilo celkovo 7 000 utečencov a v liste, ktorý zverejnili grécke médiá, varoval vládu pred vypuknutím „krviprelievania“.

Podpredsedníčka nemeckého Spolkového snemu Claudia Rothová označila situáciu na Kose v druhý deň svojej návštevy za „peklo na zemi“. „Vládne tu chaos. A napätie ďalej eskaluje,“ citovala ju DPA. Rothová upozornila na celkom chýbajúcu podporu utečencov na Kose.

Podľa nej naliehavo potrebujú jedlo, oblečenie, ubytovanie a lekársku starostlivosť. Kritizovala tiež miestne úrady za to, že presúvajú zodpovednosť z jedného koordinačného bodu na druhý s tvrdením, že charitatívne organizácie a dobrovoľníci sú na konci svojich síl.

Na malom štadióne, kam sa úrady pokúšali utečencov presunúť, je podľa nej neznesiteľná páľava a dva záchody na stovky ľudí, čo označila za „neľudské“. „Nikdy som nič takéto nevidela. To nemôže pokračovať,“ dodala. Rothová sa pripojila k výzve starostu, aby Atény Kosu pomohli, ale súčasne požiadala o väčšiu pomoc Európsku úniu. Podobná situácia je podľa DPA aj na ďalších gréckych ostrovoch v Egejskom mori.

Utečenci na gréckom ostrove Kos sa búria proti pomalej registrácii

Niekoľko stoviek utečencov v utorok na gréckom ostrove Kos zablokovalo hlavnú pobrežnú cestu na protest proti pomalej administratíve. Policajti zasahovali proti demonštrantom hasiacimi prístrojmi a obuškami a niekoľko stoviek ľudí v panike utieklo.

Ku Kosu prichádzajú gumové člny, na ktorých z Turecka denne dorazí niekoľko stoviek ľudí. Ide hlavne o utečencov zo Sýrie a Afganistanu. Grécke úrady sa snažia ich zaregistrovať a poskytnúť im prístrešie a jedlo.

Stovky utečencov zablokovali cestu na protest... Foto: SITA, Yorgos Karahalis
grécko, utečenci, kos, protest, demonštrácia, registrácia, Stovky utečencov zablokovali cestu na protest proti pomalej registrácii.

Na Kose, ktorý je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií, vysídlenci sa zdržiavajú v parkoch a na námestiach. Pre registráciu vyčlenili štadión, pred ktorým sa tiesni dav asi s 1 500 ľuďmi.

Málopočetné skupiny policajtov sa snažili udržať medzi tlačiacimi sa ľuďmi poriadok hasiacimi prístrojmi aj obuškami, takže sa niekoľko stoviek vydesených utečencov dalo na útek. Ďalšia skupina zablokovala pobrežnú cestu na protest proti pomalej registrácii. „Chceme doklady, chceme jesť,“ volali.

Policajti sa snažili napätú situáciu upokojiť,... Foto: SITA, Yorgos Karahalis
grécko, kos, protest, demonštrácia, utečenci, migranti, registrácia, Policajti sa snažili napätú situáciu upokojiť, aj napriek tomu sa strhla bitka.

Podobné napätie panuje na mnohých ďalších gréckych ostrovoch, ktoré bojujú s množstvom utečencov. Pobrežná stráž oznámila, že od pondelka musela pri siedmich akciách poskytnúť pomoc 329 utečencom pri brehoch ostrovov Kos a Lesbos.

Ku gréckym ostrovom od začiatku roka dorazilo približne 124 000 utečencov, čo je 750 percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. V pondelok grécka polícia oznámila, že kvôli nelegálnemu vstupu alebo nelegálnemu pobytu zadržali viac ako 156 000 utečencov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #Kos #demonštrácia