Švédsko: Podozriví z útoku v IKEA pochádzajú z Eritrey

Dvaja muži, ktorých v pondelok zadržali pre podozrenie z pobodania muža a ženy v obchodnom dome IKEA v meste Västeras v strednej časti krajiny, sa narodili v Eritrei a neskôr žili vo Švédsku v neďalekom azylovom centre, oznámila v utorok švédska polícia. Dodala, že motív činu stále zostáva neznámy.

11.08.2015 15:02
švédsko, ikea, västeras, útok Foto: ,
Krvavý útok sa odohral vo švédskom meste Västeras.
debata (33)

Hovorca miestnej polície Per Agren uviedol, že incident pravdepodobne nemal politický motív a útočníci svoje obete vopred nepoznali. Dodal, že zadržaní muži nemajú záznam v registri trestov.

Mladší z dvojice zadržaných, 23-ročný muž, obvinenia popiera. Starší, 35-ročný, policajný výsluch doposiaľ neabsolvoval, a to pre operáciu, ktorú podstúpil pravdepodobne pre zranenia utŕžené počas incidentu. Polícia ho pritom spočiatku považovala za ďalšiu obeť – názor však zmenila, keď si vypočula výpovede svedkov, uvádza agentúra DPA.

Obeťami incidentu sú dvaja Švédi, 55-ročná žena a jej 28-ročný syn, pochádzajúci zo severnej časti krajiny. Vo Västerase boli pravdepodobne na návšteve, uvádzajú miestne noviny VLT. Obchodný dom IKEA vo Västerase v utorok neotvorili a jeho manažér Mattias Johansson uviedol, že personál zároveň dostal možnosť predebatovať udalosti s odborníkmi na zvládanie krízových situácií.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #Švédsko #útočníci #motív