Ruské zložky zabili lídra kaukazských islamistických povstalcov

Ruské bezpečnostné sily zabili pri zásahu v Dagestane štyroch predpokladaných militantov vrátane popredného lídra islamských povstalcov v Severnom Kaukazsku. Oznámil to v utorok ruský Národný protiteroristický výbor (NAK).

11.08.2015 20:45
debata (31)

Jedným zo zabitých je podľa oznámenia Magomed Sulejmanov, vodca skupiny Kaukazský emirát, čo je voľné zoskupenie islamistických militantov v kaukazskom regióne. Pri zásahu bezpečnostných zložiek zabili aj jeho zástupcu, píše s odvolaním sa na výbor agentúra AP.

NAK uviedol, že Sulejmanov bol podozrivý z organizácie vraždy Saida Afandiho, vplyvného lídra dagestanského sufistického moslimského bratstva, v roku 2012. Obviňovali ho aj z početných vrážd policajtov a civilistov v regióne.

Dagestan sa stal centrom islamistického povstania, ktoré sa rozšírilo po Severnom Kaukazsku po dvoch separatistických vojnách v Čečensku. Vzbúrenci chcú v regióne vytvoriť vlastný štát uplatňujúci ich prísny výklad islamského práva a niektorí sú spojení s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS).

Sulejmanov bol tretím vodcom Kaukazského emirátu zabitým za rovnaký počet rokov. Hlavným lídrom skupiny sa stal v apríli po tom, ako ruské sily zabili jeho predchodcu Aliaschaba Kebekova. Kebekov, ktorý prisahal vernosť al-Kajde, nahradil Doku Umarova, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za závažné teroristické útoky v Rusku.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kaukaz #vodca #severokaukazskí separatisti