V Azerbajdžane zabili novinára, kritizoval miestneho futbalistu

Policajti v Azerbajdžane v utorok zatkli ligového futbalistu a päť ďalších osôb podozrivých zo smrti novinára Rasima Alijeva (30), ktorý zomrel v nedeľu v Baku po útoku skupiny neznámych osôb.

11.08.2015 21:01
debata (7)

Oznámilo to tamojšie ministerstvo vnútra. Redaktora tlačovej agentúry ANN v sobotu brutálne napadli v centre hlavného mesta a deň po útoku zraneniam podľahol. Na prípad upozornili obhajcovia ľudských práv.

Kritici azerbajdžanského režimu tvrdia, že za Alijevovou smrťou môže byť séria fotografií, ktoré prezentoval na sociálnych sieťach. Sú na nich vidieť príklady policajnej brutality a prejavy nespokojnosti Azerbajdžancov, ktorú vyvoláva represívna politika režimu prezidenta Ilhama Alijeva.

Podľa policajnej verzie sa Rasim Alijev stal obeťou príbuzných jedného futbalistu, ktorého vo svojich článkoch kritizoval. Opoziční aktivisti takejto interpretácii neveria. O vyšetrenie novinárovej smrti žiada 11 azerbajdžanských a medzinárodných organizácií vrátane amerického PEN klubu, organizácie Index on Censorship, Reportérov bez hraníc alebo Helsinskej nadácie pre ľudské práva.

Kvôli smrti policajti po výsluchu zatkli futbalistu Džavila Husseinova a obvinili ho z utajovania zločinu, za čo mu hrozia až tri roky väzenia. Futbalistov bratranec a ďalší štyria čelia obvineniu, že novinára ubili na smrť, za čo im hrozí až 12 rokov väzenia.

Novinár podľa vyšetrovateľov po piatkovom zápase 3. predkola futbalovej Európskej ligy azerbajdžanského tímu Gabala proti mužstvu Apollon Limassol na sociálnej sieti kritizoval správanie Gusejnova, ktorý po zápase mával tureckou vlajkou, čo sa dalo považovať za provokáciu voči porazeným cyperským Grékom.

Alijev napísal, že by si neprial, „aby nás tak nevychovaný, neslušný futbalista reprezentoval na ihriskách Európy“. Gusejnov potom novinárovi telefonoval a domáhal sa nápravy, to isté urobil aj futbalistov bratranec, ale telefonáty viedli len k hádke, a tak bratranec spolu so svojimi známymi v sobotu popoludní novinára zbili. Lekári ho síce operovali, Alijev zraneniam v nedeľu podľahol.

Baku podľa serveru Kavkazskij uzol vyzýva, aby sa kriminálny prípad nepolitizoval, prezidentov poradca prisľúbil „objektívne vyšetrovanie“. Naopak oponenti autoritatívneho režimu zo zodpovednosti za jeho smrť obviňujú úrady, prinajmenšom tým, že v tejto postsovietskej republike vytvorili ovzdušie beztrestnosti a prenasledovania kritikov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #novinár #Azerbajdžan #Baku