Sýria: Islamský štát prepustil 22 unesených asýrskych kresťanov

Sunnitská extrémistická skupina Islamský štát (IS) prepustila 22 spomedzi niekoľkých desiatok asýrskych kresťanov, ktorých začiatkom roka uniesla z dedín v severovýchodnej časti Sýrie.

11.08.2015 23:03
debata (2)

Agentúra Reuters o tom informovala s odvolaním sa exilové Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. Bojovníci z IS vo februári zajali vyše 200 príslušníkov asýrskej menšiny pri nájazdoch na dediny pri meste Hasaka, kde tvoria väčšinové obyvateľstvo Kurdi.

Podľa šéfa SOHR Rámího Abdal Rahmána je viac ako 150 z nich naďalej v rukách radikálnych islamistov. Predseda švédskeho zväzu Asýrčanov Afram Yakoub správu o prepustení časti zajatcov potvrdil s tým, že skupinu tvoria muži a ženy v pokročilom veku. Poprel pritom tvrdenie Abdal Rahmána, že za nich zaplatili výkupné. Reuters uvádza, že ďalších 19 zajatcov IS prepustil ešte v marci.

Islamský štát útočí na príslušníkov náboženských menšín i sunnitských moslimov, ktorí neodprisahali vernosť jeho kalifátu vyhlásenému na časti územia Sýrie a Iraku. Kresťanov islamisti navyše považujú za neveriacich, a sú preto častým terčom prenasledovania. V Sýrii do roku 2011, keď tam vypukla občianska vojna, žilo až 1,1 milióna kresťanov, z nich viac ako 700 000 už z krajiny ušlo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #prepustenie #Islamský štát