Chorvátskeho rukojemníka sme sťali, vyhlásili islamisti

Ozbrojenci z hnutia Sinajská provincia, ktorý je napojený na Islamský štát, tvrdia, že sťali chorvátskeho rukojemníka, ktorého uniesli v Egypte. Informovali o tom zahraničné agentúry.

12.08.2015 14:38 , aktualizované: 15:01
Islamský štát, Tomislav Salopek Foto:
Tridsaťročného Tomislava Salopeka uniesli islamisti v Egypte. Radikáli tvrdia, že tohto otca dvoch detí sťali za trest, že sa jeho krajina podieľa na boji proti Islamskému štátu.
debata (16)

Na internete islamisti zverejnili aj údajné snímky jeho mŕtveho tela. Tridsaťročný otec dvoch detí, ktorý sa na nedávnom videozázname indentifikoval ako Tomislav Salopek, v Egypte pracoval. Radikáli ho uniesli 22. júla. Informáciu o zabití chorvátskeho rukojemníka egyptské a chorvátske úrady preverujú.

Pri najnovšej snímke bol zverejnený aj text, že muža zabili „kvôli účasti jeho krajiny vo vojne proti Islamskému štátu“. Na fotografii je vidieť zakrvavené telo a na ňom položená hlava muža. Všetko je fotené na púšti, za obeťou veje čierna vlajka islamistov.

„Túto správu sme videli na internete a teraz ju preverujeme. Ak sa potvrdí, že je pravdivá, budeme o tom médiá informovať,“ vyhlásil hovorca egyptského ministerstva vnútra. Chorvátska diplomacia zatiaľ nemá žiadne potvrdenie toho, že by ich občana zabili, napísal chorvátsky denník Jutarnji list.

Za údajným zabitím rukojemníka stoja ozbrojenci zo skupiny Sinajská provincia. Pod týmto názvom sa skrýva skupina Ansar Bajt al-Makdis, ktorá pôsobí na Sinajskom polostrove už dlhé roky. Nedávno sa ale prihlásila k organizácii Islamský štát, ktorý za posledný rok obsadil rozsiahle územie v Iraku a Sýrii, a zmenila si meno.

Chorvátske ministerstvo zahraničných vecí už 24. júla informovalo o tom, že skupina ozbrojených mužov v Egypte uniesla chorvátskeho občana, ktorý tam pracoval. Na videu nazvanom Odkaz egyptskej vláde muž kľačal a mal na sebe oranžovú kombinézu, ktorú obvykle nosia väzni islamistov. Za Salopkom stál maskovaný muž s nožom v ruke. Zároveň bolo na záberoch vidieť aj čiernu vlajku islamistov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #rukojemník #Islamský štát #Tomislav Salopek