Prístav je ako po atómovom útoku

Oslepujúci záblesk, po ňom ohnivá guľa narastajúca do výšky stoviek metrov, ktorú zaznamenali aj družice z vesmíru. Z oblohy sponad mrakodrapov vzápätí na štvrté najväčšie čínske mesto začali dopadať horiace trosky. Muž, ktorý výbuch v noci na štvrtok z okna bytu na hornom poschodí vežiaka nasnímal na video mobilu, sa zmohol iba na zaskočený komentár: "Naša budova sa trasie. Je to atómová bomba?"

12.08.2015 21:26 , aktualizované: 14.08.2015 08:55
čína, výbuch, továreň, tchien-ťin Foto:
Hustý dym stúpal z priemyselnej zóny čínskeho mesta Tchien–ťin ešte dlhé hodiny po tom, čo ju dva mohutné výbuchy zrovnali so zemou.
debata (9)

Veľkým prístavom Tchien-ťin asi 150 kilometrov juhovýchodne od metropoly Pekingu otriasla po chvíli ďalšia, ešte silnejšia explózia. Prvý výbuch mal silu troch ton trinitrotoluénu, druhý až 21 ton TNT.

Podľa predbežnej bilancie pri nešťastí zahynulo prinajmenšom päťdesiat ľudí. Počet obetí však pravdepodobne porastie, najmä v radoch hasičov, ktorí v priemyselnej zóne Pin-chaj bojovali s požiarom ešte pred tým, ako nastali zničujúce výbuchy. Záchranári včera našli telá dvanástich požiarnikov a ďalej pátrali po ich 36 kolegoch. Navyše, v nemocniciach lekári bojovali o ďalšie desiatky životov. Z vyše 700 zranených až 71 hospitalizovali v kritickom stave.

Obrovská tlaková vlna napáchala vážne škody v okruhu niekoľkých kilometrov od epicentra. Zničila aj tisíce áut. Z nových vozidiel pripravených neďaleko prístavu na expedovanie zostali len obhoreté kostry. Ťažké kontajnery, ktoré boli pripravené na nalodenie, tlaková vlna rozmetala po okolí ako detské kocky na hranie.

„Znelo to ako začiatok vojny,“ popísal svoje pocity Kuo Jian-fu po výbuchu, ktorý ho zobudil a spolu so stovkami polonahých spolubývajúcich z robotníckej ubytovne vyhnal na ulicu na útek. „Pomyslel som si, že možno Japonci bombardujú náš prístav,“ dodal.

Štrnásť Slovákov a tridsať Čechov pracujúcich v Tchien-ťine pre firmu Home Credit China, ktorú založil najbohatší Čech Petr Kellner, prežili katastrofu bez zranení. „Home Credit má teraz v Tchien-ťinu 44 Čechov a Slovákov, sú to manažéri, experti a ich rodinní príslušníci. Podľa priebežných správ sú všetci, aj naši miestni zamestnanci, v poriadku,“ povedal pre Českú televíziu hovorca Home Creditu Milan Tománek.

Aj podľa Martina Chvoja, ktorý v Tchien-ťine pracuje pre Home Credit China, sú všetci jeho českí a slovenskí kolegovia živí a zdraví. Viacerí sa však, rovnako ako on, evakuovali do bezpečnejšej vzdialenosti od zničenej priemyselnej zóny, ktorá môže byť chemicky zamorená.

"Prvé, čo nás napadlo, bolo, že nás niekto bombarduje. Atómová bomba! Nevedeli sme, čo sa deje. Rýchlo som schmatol ženu a šli sme do kuchyne, pretože som čakal, že príde tlaková vlna. Po chvíli prišla a rozrazila nám okná. Jedno úplne vyrazila von, rozbila nám mnoho vecí, " povedal pre iDNES.cz.

V skladisku bol podľa agentúry Nová Čína uložené „nebezpečný tovar“, buď trhaviny, alebo zápalné látky, majitelia však mali údajne všetky potrebné povolenia. Skladisko vlastní firma Ruihai Logistics. Tá na svojej webovej stránke uvádza, že má oprávnenie na nakladanie s nebezpečnými materiálmi a že ročne prepravuje asi milión ton nákladu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval miestne úrady k plnému nasadeniu síl na záchranu zranených a čo najrýchlejšie uhasenie požiaru. Miestne úrady však v noci na včera hasenie požiaru pozastavili, čo zdôvodnili nedostatočnými informáciami o obsahu a množstve nebezpečných látok v skladisku.

Štrnásťmiliónový Tchien-ťin je dôležitou dopravnou križovatkou a priemyselným strediskom so silnými hospodárskymi väzbami na Peking. Od polovice 19. storočia je významným prístavom a bránou k vnútrozemskej čínskej metropole. Priemyselné nešťastia v prudko sa industrializujúcej Číne nie sú ničím neobvyklým. Pred rokom zabil výbuch v továrni na automobilové súčiastky vo východnej Číne 75 ľudí.

V troskách po výbuchu sa podarilo nájsť živého človeka

Približne 32 hodín po dvoch mohutných výbuchoch, ktoré otriasli priemyselnou časťou mesta Tchien-ťin na severovýchode Číny, našli dnes záchranári v troskách budovy živého človeka. Záchranári podľa agentúry Sinchua našli preživšieho pod troskami o 07.00 h miestneho času (01.00 h SELČ). Či bol pod troskami uväznený od stredajšieho večera, agentúra neuviedla.

Príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe, avšak aj najvyšší čínsky predstaviteľ, prezident Si Ťin-pching, prisľúbil, že okolnosti, ktoré viedli k nešťastiu, detailne preskúmajú a zodpovedných prísne potrestajú.

Pôvodný článok z agentúr bol nahradený článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výbuch #zranení