Bombový útok v Bagdade si vyžiadal 76 mŕtvych a stovky zranených

Pri výbuchu nákladného automobilu plného výbušnín v Bagdade zahynulo najmenej 76 ľudí a ďalších vyše 200 utrpelo zranenia.

13.08.2015 07:57 , aktualizované: 11:41
Irak, útok, výbuch Foto: ,
Miesto bombového útoku na trhovisku v irackom Bagdade.
debata (5)

Útok sa stal na preplnenom trhovisku v šiitskej štvrti Sadr City, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne policajné a lekárske zdroje. K atentátu sa prihlásili sunnitskí radikáli z hnutia Islamský štát. Uviedli, že ich terčom boli príslušníci armády a šiitských milícií.

„Chladiarenské nákladné auto naplnené výbušninami explodovalo na trhovisku Džamila okolo 6:00 (5:00 SELČ),“ uviedol policajt Muhsín Saídí. Automobil zrejme riadil samovražedný atentátnik. „O život prišlo veľa ľudí a časti ich tiel boli rozosiate po okolitých budovách,“ dodal. Trh, ktorý sa nachádza na severovýchode irackej metropoly, je jedným z najväčších trhovísk s potravinami v Bagdade. Podľa polície býva vo štvrtok trhovisko obzvlášť plné, pretože prichádzajú aj ľudia z iných provincií, aby si nakúpili jedlo na víkend. Vzhľadom k tomu, že išlo o chladiarenské auto, nebolo možné ho odlíšiť od ostatných vozidiel, ktoré na trh dovážajú tovar.

Vodič minibusu Hasan Hamíd sa vo štvrtok ráno pohyboval neďaleko miesta explózie a výbuch jeho vozidlo odhodil asi 10 metrov až na chodník. „Bola to tá najsilnejšia explózia, ktorú som v živote videl,“ opísal tridsaťsedemročný otec troch detí z nemocničného lôžka, kde sa ocitol kvôli zraneniam od šrapnelu. „Videl som, ako to vyhodilo do vzduchu niekoľko áut a všade vypukol požiar,“ dodal.

Obyvatelia Bagdadu a jeho okolia sú v poslednej dobe takmer denne svedkami bombových útokov, ktoré páchajú islamisti. Tí v uplynulom roku obsadili rozsiahle územia na severe a západe Iraku a na severe a východe susednej Sýrie. Počty obetí iba jedného útoku ale nebývajú často takto vysoké ako pri štvrtkovom atentáte. Výbuch v Sadr City tak skôr pripomína dobu najkrvavejšieho sektárskeho násilia, ktoré ovládlo Irak v rokoch 2006 a 2007, poznamenala agentúra AP.

K jednému z najkrvavejších útokov v krajine za posledné desaťročie došlo tento rok v júli na trhovisku v meste Chán Bani Saad v provincii Dijála. Radikáli tam usmrtili 115 osôb a ďalších najmenej 170 ich zranili. Obete, medzi ktorými bolo mnoho žien a detí, práve slávili sviatok íd al-Fitr, ktorý je oslavou konca pôstneho mesiaca ramadánu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Bagdad #bombový útok