Nigérijský prezident dal ultimátum na likvidáciu Boko Haram

Nigérijský prezident Muhammad Buhari dal armáde tri mesiace na to, aby zlikvidovala radikálnu skupinu Boko Haram, ktorá má od roku 2009 na svedomí životy asi 15-tisíc ľudí. Pôsobí nielen v Nigérii, ale aj v okolitých štátoch. V noci na štvrtok v Kamerune jej členovia zavraždili šesť ľudí.

13.08.2015 18:03
debata (1)

Buhari je v úrade prezidenta od mája a vo volebnej kampani okrem iného sľúbil, že sa vysporiada s Boko Haram. Dnes pred armádnymi veliteľmi povedal, že musia zhromaždiť vojsko, spolupracovať so susednými štátmi a koordinovaným postupom „do troch mesiacov dospieť k vytúženému cieľu, teda k likvidácii povstalcov“.

V polovici júla Buhari odvolal veliteľa pozemných síl, letectva i námorníctva, a ich nástupcovia dnes skladali prísahu.

Boko Haram v minulých týždňoch spáchala niekoľko samovražedných atentátov. Od Buhariho nástupu do funkcie zomrelo v Nigérii pri jej útokoch približne 900 ľudí. „Aktivity tejto skupiny a nerozvážnych osôb slepo ničia životy i majetok našich občanov a narúšajú život miliónom Nigérijčanov,“ povedal Buhari.

Nigéria sa s Čadom, Kamerunom a Nigerom dohodla na zostavení spoločnej jednotky, ktorá bude proti Boko Haram bojovať. Má mať asi 8700 vojakov a mala by byť nasadená v najbližších dňoch.

V poslednej dobe sa členovia Boko Haram presunuli do Kamerunu a v noci na štvrtok napadli jednu z tamojších dedín. Šiestim ľuďom podrezali hrdlá. Armáda neskôr 12 teroristov zabila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria