Za masaker v Péšávare odsúdili na trest smrti šiestich ľudí

Pakistanský vojenský súd vyniesol rozsudky smrti nad šiestimi osobami usvedčenými z účasti na minuloročnom masakre v škole v Péšávare. O život pri ňom prišlo vyše 150 ľudí, prevažne žiakov. Siedmy účastník tohto zločinu dostal doživotné väzenie. Informovala o tom pakistanská armáda.

13.08.2015 18:37
Pakistan, Péšávar, útok, škola, teroristi,... Foto: ,
Pakistanský študent Mohammad Baqair, ktorý útok na školu v Péšávare prežil, ukazuje fotografiu svojej mŕtvej matky, ktorá v škole učila.
debata

K útoku sa prihlásila pakistanská odnož radikálneho Talibanu. Jeho ľudia zabili 134 žiakov a 19 dospelých, väčšina obetí boli deti pakistanských vojakov.

Masaker svojou brutalitou Pakistan šokoval. Krajina po útoku zriadila deväť vojenských súdov a zrušila moratórium na výkon trestov smrti za terorizmus.

Tento rok v apríli bolo však vykonávanie trestov smrti vynesených vojenskými súdmi pozastavené, pretože zrušenie moratória vyvolalo obavy o spravodlivosť procesov a rozsah právomocí armády. Organizácia pakistanských právnikov sa obrátila s petíciou na najvyšší súd a kritizovala nedávno schválený ústavný dodatok, ktorý povoľuje vojenským súdom súdiť podozrivých teroristov.

Vzrušenú debatu na túto tému ukončil najvyšší súd minulý týždeň rozhodnutím, že vojenské tribunály sú legálne. Zároveň konštatoval, že odsúdení by mali mať právo na odvolanie.

Vo štvrtok armáda oznámila, že jeden z tribunálov odsúdil na smrť ďalších sedem osôb – okrem šestice mužov zapojených do masakru v Péšávare aj muža, ktorý má na svedomí vražedný útok proti vojakom v Karáčí.

„Odsúdení mali právo na spravodlivý proces pri rešpektovaní všetkých procesných formalít a mali pri svojej obhajobe prístup k právnej pomoci,“ uviedla podľa AFP armáda vo vyhlásení k tomuto procesu. Dodala, že rozsudky schválil šéf armády generál Rahil Šaríf.

Od zrušenia moratória na výkon popráv bolo podľa agentúry v Pakistane popravených už takmer 200 odsúdencov.

debata chyba
Viac na túto tému: #masaker #Péšávar