Militanti z Islamského štátu použili chlór proti kurdským milíciám

Kurdské milície péšmarga vo štvrtok vyhlásili, že militanti z Islamského štátu (IS) v boji proti nim na severe Iraku použili chlór. Informovala o tom agentúra DPA.

13.08.2015 20:46
debata (5)

Hovorca kurdských milícií Ahmed Anwar agentúre DPA povedal, že Kurdov plyn zasiahol pri stredajšom útoku v severnej časti mesta Machmúr, viac detailov ohľadom incidentu neposkytol.

Nemecký denník Bild vo štvrtok uviedol, že militanti z IS mohli pri útoku použiť chlórové granáty. Odvolal sa pritom na správu nemeckej tajnej služby, ktorá tvrdí, že k použitiu jedovatého plynu pravdepodobne naozaj došlo. K informácií sa údajne dostala na základe rozhovoru s miestnymi kmeňovými vodcami.

Pri stredajšom útoku v Machmúre na severe Iraku, kde žije arabské i kurdské obyvateľstvo, utrpelo zranenia približne 60 kurdských vojakov, informovala DPA.

V priebehu posledných týždňov sa na verejnosti objavilo viacero správ, že Islamský štát pri boji v Iraku používa chemické zbrane, overiť sa ich však dostatočne nepodarilo.

Kurdské jednotky péšmarga sa podieľajú na ofenzíve irackých vládnych síl podporovanej Spojenými štátmi, ktorej cieľom je vyhnať ozbrojencov IS z obsadených území na severe Iraku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kurdi #chlór #IS