Prvé sýrske rodiny by do Čiech mali pricestovať v októbri

Prvými 50 z celkovo 400 utečencov z krajín, ktoré nie sú členskými štátmi EÚ a na ktorých prijatie sa pripravuje ČR, by mali byť sýrske rodiny s chorými deťmi. Do Česka by mali pricestovať v polovici októbra, informovali vo štvrtok predstavitelia rezortu vnútra v Prahe.

13.08.2015 22:01
debata (1)

V Česku by malo tento rok nájsť útočisko celkovo sto osôb z krajín tretieho sveta. Ďalších 200 by malo pribudnúť v roku 2016 a zostávajúcich 100 v roku 2017.

Na novom zozname vytipovaných osôb je aktuálne jedenásť rodín, ktoré prechádzajú bezpečnostnými previerkami, odznelo na tlačovej konferencii, o ktorej informovali české elektronické médiá.

Českí lekári vybrané deti vyšetria v septembri v Jordánsku. Po prílete do ČR by sa malí pacienti mali liečiť v nemocnici v Prahe-Motole a ich blízki si budú súčasne zvykať na nové prostredie. S ich spoločenskou integráciou sa začne postupne od budúceho roku.

Vláda ČR sa zaviazala, že prijme do konca roka 2017 celkove 1500 utečencov. Veľká väčšina z nich – 1100 – by mala pochádzať z iných členských štátov únie, predovšetkým z Talianska a Grécka, zvyšných 400 z utečeneckých táborov na Blízkom východe, konkrétne z Jordánska, ale aj z Kurdistanu na severe Iraku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Sýria #utečenci