Unesený Čech v Libanone plnil úlohy tajnej služby, tvrdí český denník

Janovi Berounovi, šéfovi českej armádnej rozviedky - Vojenského spravodajstva (VS), hrozí po necelom roku odvolanie. Jedným z pätice Čechov unesených koncom júla v libanonskom údolia Bikáa má byť totiž aj príslušník VS Martin Psík, ktorý plnil v Libanone úlohy tajnej služby.

14.08.2015 07:24
debata (10)

Informáciu priniesol spravodajský portál idnes.cz. Podľa vysokopostaveného zdroja z prostredia bezpečnostnej komunity zatiaľ nie je známe, akú úlohu Psík v Libanone plnil. Nevie to ani civilná tajná služba ÚZSI, ktorá sa na hľadaní nezvestných Čechov podieľa.

„Poslal niekam chalana a malo by mu ísť o to, ako ho dostať späť. A mal by obhájiť dôvod jeho cesty. Zatiaľ sa každú chvíľu objavuje nová verzia,“ uviedol spomínaný zdroj na adresu Berouna. Kvôli nejasným informáciám ohľadom Psíkovej misie panujú teraz medzi vojenskou tajnou službou (patrí pod rezort obrany ovládaný hnutím ANO) a civilnou (patrí pod ministerstvo vnútra riadené sociálnymi demokratmi) nezhody. Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že Beroun v civilnej tajnej službe kedysi pôsobil.

Do VS prišiel Beroun po tom, ako jej bývalí riaditelia Ondrej Páleník a Milan Kovanda mali na jeseň minulého roka čoskoro zasadnúť na lavici obžalovaných v doteraz najväčšej afére údajného zneužitia tajnej služby v histórii krajiny – kauze Nagyová. A muž, ktorý spravodajstvo viedol provizórne, Rostislav Pilc, sa netajil túžbou zamieriť na Pražský hrad, kde sa nakoniec stal riaditeľom vojenskej kancelárie prezidenta Miloša Zemana.

Za takéhoto stavu Beroun ako nevojak, ale so skúsenosťami z civilnej rozviedky, ktorý bol styčným dôstojníkom vo Washingtone, mal rozbúrenú situáciu upokojiť. To však trvalo iba osem mesiacov, kým sa neobjavila správa o zmiznutí piatich Čechov v Libanone. Toto všetko vytvorilo kombináciu, ktorej bude pre Berouna veľmi ťažké čeliť, konštatoval denník.

Okrem Martina Psíka sú v skupine nezvestných Čechov Jan Švarc, advokát Libanončana Alího Fajáda (v ČR je vo väzbe a čaká na vydanie do USA, ktoré ho podozrievajú z nelegálnych obchodov so zbraňami a drogami), prekladateľ Adam Homs (tlmočník na súde s Fajádom), novinár Miroslav Dobeš z Jindřichohra­deckej televízie (v Libanone predtým nakrútil film o Fajádovej rodine) a jeho kolega Pavel Kofroň (obaja sa tentoraz chystali nakrútiť reportáž z utečeneckého tábora).

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Česi #Libanon #únos #tajná služba