USA: 15 štátov odmietlo plán zníženia emisií skleníkových plynov

Ministri spravodlivosti 15 z 50 amerických štátov podali vo štvrtok žalobu proti plánom prezidenta Baracka Obamu na zníženie emisií skleníkových plynov produkovaných elektrárňami.

14.08.2015 07:49
debata (7)

V jej zdôvodnení uvádzajú, že Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) prekročila svoje právomoci a federálna vláda týmito opatreniami zasahuje do kompetencií jednotlivých štátov, informovala agentúra Reuters.

Žalujúce štáty zároveň požiadali Federálny odvolací súd pre obvod D.C. (District of Columbia), aby do 8. septembra, teda rok predtým, ako má program začať fungovať, prijal predbežné opatrenie. Žaloba sa predpokladala a nie je vylúčené, že budú nasledovať ďalšie.

Obamove plány odmietajú najmä štáty, ktoré veľkú časť elektriny vyrábajú z uhlia. Jeho zámer počíta so znížením emisií skleníkových plynov v odvetví energetiky do roku 2030 o 32 percent v porovnaní s rokom 2005.

Obama začiatkom augusta pri predstavení plánu odmietol kritiku, že obyvateľom Spojených štátov prinesie zvýšenie poplatkov za energiu, ešte výraznejšie zasiahne chudobnú časť obyvateľstva a bude znamenať zredukovanie pracovných miest. Nové smernice pre elektrárne sú podľa neho „najdôležitejším krokom“, aký dosiaľ USA urobili v boji proti klimatickej zmene.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zníženie #plán #skleníkové plyny