Misia OSN v Stredoafrickej republike má nového šéfa

Parfait Onanga-Anyanga z Gabonu je novým šéfom Misie OSN v Stredoafrickej republike (MINUSCA). Bezpečnostnú radu OSN o tom vo štvrtok informoval Stephane Dujarric, hovorca generálneho tajomníka svetovej organizácie Pan Ki-muna.

14.08.2015 09:31
debata

Onanga-Anyanga predtým pôsobil ako vyslanec OSN v Burundi. Na schôdzke za zatvorenými dverami Pan Ki-mun tiež vysvetlil svoje rozhodnutie o odvolaní predchádzajúceho šéfa MINUSCA, senegalského diplomata Babacara Gaya. Šéf OSN v stredu povedal, že Gaye podal svoju rezignáciu na jeho žiadosť po sérii obvinení zo zneužívania civilného obyvateľstva vojakmi OSN v posledných mesiacoch.

Gaye viedol misiu MINUSCA od minulého leta. Podľa Dujarrica je jeho odvolanie „bezprecedentné“ a ukazuje, že OSN postupuje v prípade obvinení zo zneužívania nekompromisne. Proti vojakom MINUSCA sa zozbieralo 57 sťažností na pochybenia vrátane jedenástich súvisiacich s možným zneužívaním detí. Tie sa týkajú aj niekoľkých francúzskych vojakov.

Stredoafrickou republikou zmieta násilie od marca 2013, keď sa moci chopilo islamistické hnutie Séléka. Jeho jednotky obsadili hlavné mesto Bangui, zosadili prezidenta Francoisa Bozizého a za novú hlavu štátu vyhlásili svojho vodcu Michela Djotodiu. Rozsiahle porušovanie ľudských práv zo strany Séléky viedlo k vytvoreniu jednotiek kresťanskej sebaobrany „anti-Balaka“, čo spustilo vlnu sektárskych bojov.

V januári 2014 bol Djotodia pod silným medzinárodným tlakom nútený odstúpiť, ale mierovým silám, zloženým z francúzskych vojakov a príslušníkov síl Africkej únie, ako aj slabej dočasnej vláde sa nepodarilo nastoliť poriadok.

Cieľom misie MINUSCA je od vlaňajšieho septembra zaisťovať bezpečnosť počas pôsobenia prechodnej vlády. Pôsobí v nej 10.800 vojakov z Burundi, Kamerunu, Konžskej republiky, Konžskej demokratickej republiky, Rovníkovej Guiney, Gabonu, Rwandy, Maroka, Senegalu, Pakistanu a Indonézie.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #misia #Stredoafrická republika