Palestínsky väzeň, ktorý drží 60 dní hladovku, je na pokraji smrti

Izrael odmieta prepustiť palestínskeho väzňa, ktorý proti svojej väzbe už 60 dní protestuje hladovkou a ktorého zdravotný stav sa rýchlo zhoršuje. Lekári dvoch izraelských nemocníc odmietli nasadiť umelú výživu proti jeho vôli, aj keď to umožňuje nový zákon.

14.08.2015 12:42
debata (3)

Uvažuje sa o jeho prevoze do vojenskej nemocnice, uviedli tamojšie médiá. Podľa palestínskeho väzenského výboru muž v piatok ráno upadol do bezvedomia. Tridsaťtriročný právnik Muhammad Allaan bol pôvodne v nemocnici v Be'er Ševa, ale pre nesúhlas tamojších lekárov s nútenou výživou ho previezli na kliniku do Aškelone. Ani tam však lekári nechcú začať výživu proti jeho vôli. Považujú to za formu mučenia a procedúru, ktorá ohrozuje život.

Podľa serveru Middle East Eye môže Allaan zomrieť každú chvíľu a prestal vidieť. Izraelský denník Haarec napísal, že ráno Allaan upadol do bezvedomia a je pripojený na respirátor. Vo štvrtok večer podľa lekárov prekonal záchvat. Personál kliniky je v spojení s Červeným krížom a bude zisťovať, či Allaan pri záchvate utrpel poškodenie mozgu.

Arabský poslanec izraelského parlamentu Usáma Saad povedal palestínskej agentúre Maan, že „Allaan môže byť do niekoľkých hodín mučeníkom, pretože jeho stav je kritický“. Podľa vodcu palestínskeho väzenského výboru Ísy Karákaya vyhlásila izraelská väzenská správa zákaz vychádzania v niekoľkých izraelských väzniciach.

Klub palestínskych väzňov vo štvrtok požiadal Izrael, aby muža prepustil. Vo väzení je od novembra kvôli údajnému členstvu v radikálnej skupine Islamský džihád. Je však držaný v režime administratívnej väzby, ktorá Izraelu umožňuje väzniť bez súdu osoby považované za nebezpečné. „Nedokážem popísať, čo prežíva jeho rodina. Jeho protest ale podporuje. O tom, čo urobí, rozhodne jedine on sám,“ povedal Allaanov právnik Džamila Chatíba. Allaanov otec povedal, že Izraelčania čakajú s umelou výživou, kým jeho syn upadne do kómy.

Ďalšia palestínska právnička Abir Bakirová pripomenula, že zákon umožňuje prepustiť väzňov v prípade, že to odporučí lekár na základe jeho zdravotného stavu, alebo keď väzeň stratí schopnosť orientácie. Izraelské úrady zvažujú prevoz do vojenskej nemocnice, kde by s nútenou výživou nebol problém.

Izrael podľa Chatíba zisťuje, aký ohlas by to vyvolalo v zahraničí. Parlament nedávno prijal zákon, ktorý umožňuje nasadiť výživu väzňom protestujúcim hladovkou. Okrem iného schvaľovatelia tvrdili, že hladovka nemôže byť metódou, ako sa dostať z väzenia. Palestínčania často protestujú proti administratívnej väzbe, ale pútajú na seba väčšinou pozornosť verejnosti a na ich podporu sa organizujú protesty, o čo Izrael nestojí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #protest #hladovka #väzeň