Nad veľvyslanectvom USA v Havane zaviala americká vlajka

Nad americkým veľvyslanectvom v Havane dnes prvýkrát po viac ako pol storočia zaviala štátna vlajka USA ako symbol novej kapitoly americko-kubánskych vzťahov, ktorých mrazivý stav bol po dlhé desaťročia jedným z najviditeľnejších prejavov studenej vojny.

14.08.2015 17:09
John Kerry, Kuba, USA Foto: ,
Americký minister zahraničia John Kerry počas ceremónie vztýčenia vlajky USA na veľvyslanectve v Havane.
debata (93)

Na ceremoniáli bol prítomný americký minister zahraničia John Kerry. Kerry má v Havane rokovať so svojím kubánskym partnerom Brunom Rodriguezom, s rímskokatolíckym arcibiskupom Jaimem Ortegom a so skupinou kubánskych disidentov.

Kubánska štátna televízia venuje návšteve Kerryho mimoriadnu pozornosť. Jeho prílet prenášala priamym prenosom, ktorý obohatila podrobným Kerryho životopisom. Divákom oznámila, že Kerry je rímskokatolíckeho vyznania, rád jazdí na bicykli a surfuje a miluje Beatles a Rolling Stones. Kerryho cesta na Kubu má v USA mnoho oponentov, najmä medzi potomkami proticastrovských exulantov. Republikánsky prezidentský kandidát Marco Rubio, ktorý je jedným z nich, obvinil Biely dom, že „socialistickej Kube zaručuje obnovením diplomatických stykov legitimitu a otvára cestu k hospodárskemu oživeniu, ktoré len posilní protidemokratické represie“.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vlajka #Kuba #john kerry