Po výbuchu v sklade v Tchien-ťine evakuovali aj Čechov a Slovákov

Počet obetí dvoch obrovských výbuchov v priemyselnej zóne prístavu Tchien-ťin na severovýchode Číne stúpol v sobotu z 85 na 104.

15.08.2015 09:00 , aktualizované: 19:12
čína, výbuch, továreň, tchien-ťin Foto:
Hustý dym stúpal z priemyselnej zóny čínskeho mesta Tchien–ťin ešte dlhé hodiny po tom, čo ju dva mohutné výbuchy zrovnali so zemou.
debata (6)

Prezident Si Ťin-pching vyzval na zlepšenie bezpečnosti na pracoviskách. Informovali o tom čínske štátne médiá a tlačová agentúra Reuters.

Prezident uviedol, že úrady sa musia poučiť z tragických výbuchov v sklade v areáli prístavu, ku ktorým došlo v stredu 12. augusta.

Čína evakuovala obyvateľov, ktorí našli útočisko v škole neďaleko miesta oboch silných explózií, pretože v sobotu sa zmenil smer vetra – to vyvolalo obavy, že jedovaté chemické čiastočky by mohlo zaviať viac do vnútrozemia.

Príkaz na evakuáciu prišiel v čase, keď na mieste stredajších výbuchov, v sklade osobitne postavenom na uskladňovanie nebezpečných chemikálií, opäť vypukol požiar. Evakuovaným obyvateľov odporučili, aby si obliekli dlhé nohavice a dali si na tvár rúška.

Z areálu skladu v sobotu zachránili ďalšieho muža, ktorý sa po výbuchu v stredu večer 12. augusta ukryl v kontajneri.

Vojaci v maskách vyniesli muža na nosidlách, jeho stav je stabilizovaný. Prvým objaveným v areáli bol 19-ročný hasič, ktorého zachránili po 31 hodinách. V sobotu sa ukázalo, že v areáli bol skladovaný smrteľne jedovatý kyanid sodný.

Čína evakuovala obyvateľov, ktorí našli útočisko v škole neďaleko miesta oboch silných explózií, pretože dnes sa zmenil smer vetra – to vyvolalo obavy, že jedovaté chemické čiastočky by mohlo zaviať viac do vnútrozemia.

Príkaz na evakuáciu prišiel v čase, keď na mieste stredajších výbuchov, v sklade osobitne postavenom na uskladňovanie nebezpečných chemikálií, opäť vypukol požiar. Evakuovaným obyvateľov odporučili, aby si obliekli dlhé nohavice a dali si na tvár rúška.

V meste Tchien-ťin má svoje sídlo spoločnosť Home Credit zo skupiny PPF českého podnikateľa Petra Kellnera, ktorá tam okrem Číňanov zamestnáva aj Čechov, Slovákov a Rusov. Hovorca spoločnosti Milan Tománek oznámil, že rodiny týchto zahraničných zamestnancov boli evakuované z centra Tchien-ťinu do mesta Šen-čen na južnom pobreží pri hranici s Hongkongom.

Ostatní Česi a Slováci zostávajú v hoteli v Tchien-ťine, kam boli evakuovaní vo štvrtok 13. augusta, dodal podľa portálu Novinky.cz hovorca Tománek.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výbuch #mŕtvi