Zosadený egyptský prezident Mursí sa odvolal proti trestu smrti

Súdom určený tím obhajcov, zastupujúci zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího, podal na najvyššom súde odvolanie proti trestu doživotného väzenia a trestu smrti, udeleným v júni. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters, ktorá citovala Mursího obhajcu.

15.08.2015 17:15
debata (2)
Káhirský trestný súd odsúdil Mursího na smrť v súvislosti s hromadným útekom z väznice počas ľudového povstania v roku 2011 proti vtedajšiemu autokratickému prezidentovi Husnímu Mubarakovi a udelil mu aj doživotné väzenie za odovzdávanie štátnych tajomstiev Kataru. Káhirský súd udelil tiež prísne tresty členom vedenia Moslimského bratstva, najstaršieho islamského zoskupenia v Egypte.

Hlavný vodca Moslimského bratstva Muhammad Bádí a štyria ďalší lídri takisto dostali tresty smrti. Vyše 90 ďalších osôb, vrátane vplyvného duchovného Júsufa al-Karadáwího, bolo odsúdených na smrť v neprítomnosti.

Tresty boli súčasťou tvrdých zásahov, ktoré sa začali po tom, ako armáda v roku 2013 zbavila Mursího moci po protestoch proti jeho spôsobu vládnutia. V rámci týchto zásahov boli zabité stovky islamistov a popravené boli tisícky ďalších.

Vláda po zosadení Mursího vyhlásila jeho hnutie Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu a obvinila ju z podnecovania islamistického povstania. Hnutie však tvrdí, že jeho cieľom je dosiahnuť politické zmeny iba mierovými, pokojnými prostriedkami.

Mursí neurčil žiadneho právnika za svojho obhajcu a odmietol uznať legitimitu súdnych pojednávaní. Vyhlásil, že je stále zákonným prezidentom krajiny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Muhammad Mursí