České hranice by mohlo chrániť pred migrantmi 1500 až 2600 vojakov

Český prezident Miloš Zeman rokoval v sobotu s náčelníkom generálneho štábu armády ČR Zdeňkom Bečvářom o možnom zapojení vojakov do ochrany hraníc pred náporom nelegálnych migrantov.

16.08.2015 09:14
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (9)

Podľa Bečvářa by armáda mohla na tento účel vyčleniť 1500 až 2600 vojakov, čo by však musela najskôr odsúhlasiť vláda, informoval Český rozhlas.

Schôdzka prezidenta s náčelníkom generálneho štábu a jeho zástupcami prebehla na zámku v Lánoch. Účastníci stretnutia sa podľa prezidentovho hovorcu zhodli na tom, že armáda by sa mala po boku polície podieľať na ochrane územia ČR pre nelegálnou migráciou.

Podľa generálporučíka Bečvářa by armáda mohla bez problémov na hranice nasadiť 1500 vojakov. Tento počet by sa mohol potenciálne zvýšiť na maximálne 2600, čo by si však vyžadovalo zásadné úpravy vo výcvikovom pláne armády.

Akékoľvek prípadné rozhodnutie o nasadení českých vojakov na hraniciach je však plne v kompetencí vlády premiéra Bohuslava Sobotku.

V súvislosti so zvýšeným počtom migrantov Česko nedávno prijalo prvý stupeň opatrení, s možným zapojením armády do ochrany hraníc počíta až stupeň tretí.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #utečenci