Nálet vládnych síl pri Damasku si vyžiadal najmenej 82 mŕtvych

Rušné trhovisko na severovýchodnom predmestí sýrskeho Damasku bolo terčom náletu vládnych síl, pri ktorom zahynulo najmenej 82 ľudí a viac ako 200 ďalších utrpelo zranenia.

16.08.2015 21:54
Sýria, Damask Foto: ,
Sýrčania nesú zraneného po útoku vládnych síl v Damasku.
debata (16)

Bilanciu jedného z najkrvavejších útokov svojho druhu od vypuknutia sýrskeho konfliktu zverejnili tamojší aktivisti, na ktorých sa odvoláva agentúra AP.

Lietadlá zaútočili na predmestie Dúmá ovládané povstalcami počas prvého pracovného dňa po víkende, keď boli mnohí obyvatelia v uliciach, aby si nakúpili. Podľa šéfa exilového Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdarrahman sa vyjadril, že zo strany vládnych síl išlo o „úmyselne spáchanú masakru“.

Na trhovisko vypálili celkom štyri strely a mnohí zo zranených sú v kritickom stave. Očakáva sa preto, že počet obetí na životoch bude stúpať, povedal Abdarrahman. Miestne koordinačné výbory opozície v súvislosti s náletom informovali o najmenej stovke mŕtvych a 300 zranených. Zdravotníci v Dúme prostredníctvom reproduktorov na mešitách vyzývajú obyvateľov, aby prišli darovať krv.

Vyše štyri roky trvajúci konflikt v Sýrii si podľa posledného odhadu OSN vyžiadal už najmenej 250 000 mŕtvych a z vyše štyroch miliónov obyvateľov urobil utečencov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #nálet #Damask