Vodca Boko Haram poprel správy o svojej smrti

Vodca islamistického hnutia Boko Haram Abubakar Shekau údajne poprel správy o svojej smrti.

17.08.2015 07:42
Boko Haram Foto:
Islamisti z Boko Haram obsadili mnohé miesta na severovýchode Nigérie. Ich cieľom ja vytvoriť z nich kalifát.
debata (3)

„Médiá neveriacich tvrdili, že som mŕtvy alebo chorý a nemôžem rozprávať. Je to totálna lož… Ak by to bola pravda, ako by som mohol rozprávať?“ hovorí údajne Shekau v audionahrávke, ktorú zachytila agentúra tajných služieb SITE Intelligence Group – monitorujúca v médiách radikálne islamistické organizácie. Pravosť nahrávky však nie je možné nezávisle overiť, uviedla agentúra Reuters.

Pripomenula, že nigérijská armáda v uplynulých rokoch viackrát informovala o zabití vodcu Boko Haram. Čadský prezident Idriss Déby zasa minulý týždeň vyhlásil, že Shekau utrpel zranenia, uchýlil sa do Maiduguri, metropoly nigérijského štátu Borno, a vo funkcii ho vystriedal niekto iný.

Militanti z organizácie Boko Haram bojujú od roku 2009 za vytvorenie islamského štátu na severe Nigérie. V mene toho pripravili o život už vyše 17.000 ľudí.

Začiatkom tohto roka kontroloval Boko Haram na severovýchode Nigérie územie s rozlohou Belgicka. Nigérijskej armáde sa však v posledných mesiacoch podarilo vytlačiť militantov z väčšiny tohto územia, a to aj za podpory jednotiek z Čadu, Nigeru a Kamerunu. Boko Haram na to reagoval vystupňovaním bombových a ďalších útokov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram