Brazíliou otriasa ďalšia vlna protestov proti Rousseffovej

Ulice brazílskych miest zaplnili tisíce ľudí nespokojných s tamojším vedením na čele s prezidentkou Dilmou Rousseffovou. Jej popularita klesá v súvislosti s korupčným škandálom a nepriaznivým vývojom ekonomiky.

17.08.2015 08:25
Brazília, Dilma Rousseffová Foto: ,
Popularita Rousseffovej sa v uplynulých mesiacoch prepadla na historické minimum. Väčšina Brazílčanov si želá jej odstúpenie.
debata (13)

Organizátormi protivládnych demonštrácií naprieč Brazíliou sú prevažne internetové skupiny aktivistov a podľa politických analytikov by mohol záujem verejnosti rozhodnúť o budúcnosti celého protestného hnutia. Ide pritom už o tretiu celoštátnu vlnu protestov od začiatku tohto roka – Brazílčania podobne masovo demonštrovali proti Rousseffovej aj v marci a v apríli.

Demonštrácie vo veľkomestách Sao Paulo a Rio de Janeiro podľa odhadu agentúry AP tentoraz odštartovali za pomerne nízkej účasti a väčšie skupiny neprilákali ani akcie v iných mestách, ako sú Belém, Recife či Belo Horizonte. Centrálnym bulvárom v hlavnom meste Brazília pochodovalo niekoľko tisíc ľudí. Demonštrácie sa mali konať vo vyše 200 mestách.

Popularita Rousseffovej sa v uplynulých mesiacoch prepadla na historické minimum a väčšina Brazílčanov si želá jej ústavnú obžalobu a odstúpenie v súvislosti s korupčným škandálom v ropnom podniku Petrobras, do ktorého sú zapletení viacerí politici vládnucej Robotníckej strany.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Brazília #Dilma Rousseffová