Nemecko zasiahli silné búrky, blesk zranil na ihrisku 26 ľudí

Silné búrky sprevádzané výdatným dažďom postihli v noci z nedele na pondelok stred a východ Nemecka, v spolkovej krajine Durínsko sa utopil hasič.

17.08.2015 10:58 , aktualizované: 21:37
debata

Voda v Durínsku zaplavila ulice aj pivnice, dočasne uzatvorená musela byť aj diaľnica A38. V Dolnom Sasku vyplavil dážď halu, v ktorej prenocovalo 200 utečencov. V Sasku zranil úder blesku počas futbalového zápasu 26 ľudí.

Najsilnejšie postihol dážď stredonemecký okres Eichsfeld, kde na niektorých miestach zahradili komunikácie odtrhnuté svahy či bahno vyplavené z polí. Dotklo sa to aj diaľnice A38 vedúcej medzi Lipskom a Kasselom, ktorá musela byť dočasne uzavretá.

Pri durínskej obci sa utopil hasič, jeho telo sa podľa agentúry DPA našlo v koryte potoka. Okolnosti jeho smrti nie sú známe, médiá s odvolaním sa na úrady iba uviedli, že muž zahynul v službe.

V Brandenbursku Alt-Schadow evakuovali hasiči kemp, v ktorom popadané stromy poškodili niekoľko obytných vozov.

Dolnosaská obec Gross Schneen pri Göttingene musela v pondelok skoro ráno kvôli priesaku vody do miestnej telocvične evakuovať asi 200 utečencov, ktorí v nej našli na začiatku augusta dočasné prístrešie.

Pri nedeľňajšom futbalovom zápase v saskom Bräunsdorfe, ktorý leží asi 30 kilometrov od Drážďan, zranil úder blesku osem hráčov a 18 prizerajúcich fanúšikov. Stav niektorých z nich je údajne vážny.

Nemecká meteorologická služba DWD uviedla, že dážď do mnohých regiónov sužovaných dlhotrvajúcim suchom priniesol úľavu. Príkladom je obec Gilserberg-Moischeid v severnom Hesensku, kde od nedeľného rána za 24 hodín napršalo vyše 107 litrov na meter štvorcový. To je viac ako inokedy za celý mesiac. Meteorológovia varujú, že výdatný dážď možno predovšetkým v strednom Nemecku očakávať aj počas pondelka. Ojedinele by vraj mohli padať aj krúpy.

Pršať bude v Nemecku aj v nadchádzajúcich dňoch, najmä v oblasti medzi Severným morom a Krušnými horami. Slnko sa opäť objaví vo štvrtok a na víkend meteorológovia očakávajú, že budú pokračovať letné teploty. Dosiahnuť by mali až 30 stupňov Celzia.

Výdatný dážď zlepšil situáciu na nemeckých tokoch. Napríklad v Drážďanoch klesla v uplynulom týždni hladina pod 60 centimetrov, vďaka terajším zrážkam ukazuje vodomer 66 centimetrov, uviedla DPA s tým, že normálny stav sú dva metre.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #záplavy