Desiatky tisíc vojakov začali juhokórejsko-americké cvičenie

Scenár každoročného spoločného vojenského cvičenia simuluje útok Severnej Kórey. KĽDR vopred vyzvala na zrušenie manévrov a pohrozila odvetou Soulu aj Washingtonu.

17.08.2015 12:23
Južná Kórea, Soul, protest Foto: ,
Ľudia protestujú proti juhokórejsko-americkému vojenskému cvičeniu pri ambasáde USA v juhokórejskom Soule.
debata (13)

Cvičenie Ulchi Freedom, ktoré potrvá do 28. augusta, je prevažne počítačovo simulované. Napriek tomu sa do neho zapojí 50-tisíc juhokórejských a 30-tisíc amerických vojakov. Soul a Washington trvajú na tom, že manévre majú čisto obranný význam.

Severná Kórea však toto cvičenie, rovnako ako ďalšie manévre svojho suseda, označila za „vyhlásenie vojny“ a chvastala sa svojou schopnosťou na odvetný úder. Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň vyzvalo na okamžité odvolanie manévrov a varovalo Washington, že bude zodpovedný za „všetky následky“, ak sa cvičenie uskutoční.

Z komunistickej KĽDR tiež zazneli opakované hrozby útokom na prezidentské paláce v USA a Južnej Kórei. Podľa vyhlásenia Pchjongjangu by mali mať obe krajiny na pamäti, že Biely dom vo Washingtone a Modrý dom v Soule, kde sídli juhokórejská prezidentka, sú na dostrel severokórejských rakiet.

Severní Kórea neustále rozširuje a vylepšuje svoje rakety. Experti sa však nezhodujú v tom, ako ďaleko či blízko je KĽDR od splnenia svojho cieľa – rakety schopnej niesť jadrovú hlavicu.

Tohtoročné cvičenie prichádza v dobe zvlášť vysokého napätia, keď Južná Kórea obvinila KĽDR z nastraženia mín, ktoré zranili juhokórejskú pohraničnú hliadku. KĽDR to však popiera.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea #vojenské cvičenie