Lavrov varoval pred ofenzívou Kyjeva v Donbase

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval pred novou ofenzívou Ukrajiny, ktorú vraj Kyjev pripravuje v Donbase. Na tlačovej konferencii v Moskve vyhlásil, že napätie by malo zmierniť pripravované diplomatické rokovanie. Ukrajina naopak viní separatistov z provokácií, ktoré podporuje Rusko.

17.08.2015 12:52
Sergej Lavrov Foto: ,
Rusko podľa Lavrova vypracovalo dokument, ktorý zhŕňa informácie o tom, ako Ukrajina dodržuje mierové dohody podpísané vo februári v bieloruskom Minsku.
debata (451)

„Znepokojuje nás vývoj udalostí z uplynulých dní, ktorý veľmi silne pripomína prípravu (Ukrajiny) na vojenské akcie,“ povedal Lavrov. Očakáva, že napätie uvoľní schôdzka tzv. kontaktnej skupiny, ktorá je naplánovaná na tento týždeň. Skupina združuje zástupcov Kyjeva, Moskvy a separatistov.

Naopak Ukrajina obvinila zo zvýšenej bojovej aktivity s podporu Ruska donbaských separatistov. Podľa velenia ukrajinskej protipovstaleckej operácie separatisti od konca minulého týždňa preskupujú sily a pália na armádne pozície zo zbraní, ktoré podľa mierových dohôd mali byť odsunuté. Prestrelky v Donbase si počas víkendu vyžiadali takmer desať mŕtvych. Zo správ ukrajinských a ruských médií je možné iba veľmi ťažko určiť, ktorá strana napätie na fronte vyvoláva.

V uplynulých dňoch povstalecká agentúra DAN vydala sériu alarmujúcich správ o zhromažďovaní stoviek ukrajinských tankov na dostrel od povstaleckých pozícií. Kyjevské médiá zase informujú o prakticky nepretržitých provokáciách separatistov po clej frontovej línií. Nezávislí európski pozorovatelia evidujú napätie. K situácia sa však zatiaľ detailne nevyjadrili.

Lavrov na tlačovej konferencii vyhlásil, že Moskva vypracovala osemstránkový dokument, ktorý zhŕňa informácie o tom, ako Ukrajina dodržuje mierové dohody podpísané vo februári v bieloruskom Minsku. Správu, zrejme veľmi kritickú, už Rusko odovzdalo zástupcom Nemecka a Francúzska, ktorí sa snažia o sprostredko­vanie mieru.

Podľa informácií OSN, ktoré vydala svetová organizácie vo svojom newyorskom sídle, od začiatku konfliktu vlani v apríli do konca tohtoročného júla zahynulo v Doneckej a Luhanskej oblasti 6832 ľudí a vyše 17-tisíc utrpelo zranenia. Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie je však počet mŕtvych oveľa vyšší.

Tzv. vnútorná emigrácia, teda počet obyvateľov bojových zón, ktorí hľadajú útočisko v ukrajinskom vnútrozemí, prekročila podľa OSN hranicu 1,4 milióna ľudí. Ďalší milión odišiel do niektorej zo susedných krajín, najmä Ruska a Bieloruska.

451 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #konflikt #Ukrajina #Sergej Lavrov #Donbas