Výbuch v Bangkoku zabil 22 ľudí, blízko sú luxusné hotely

Najmenej 22 ľudí, včetne ôsmich zahraničných turistov, v pondelok prišlo o život a 120 ďalších bolo zranených pri mohutnej explózii bomby v thajskej metropole Bangkok. Oznámilo to veliteľstvo thajskej polície, ktoré poprelo predchádzajúce správy médií o takmer tridsiatich obetiach.

17.08.2015 15:19 , aktualizované: 20:48
Thajsko, výbuch, bangkok Foto: ,
Výbuch bomby v centre Bangkoku paralyzoval celú štvrť. Polícia sa snaží zabrániť chaosu. Situácia na mieste je však neprehľadná.
debata (5)

Agentúra Reuters v utorok informovala o 22 mŕtvych, včetne ôsmich zahraničných turistov a desiatkach zranených.

Trhavina vybuchla neďaleko hinduistického chrámu na rušnej križovatke v centre mesta. Medzi obeťami sú najmenej štyria cudzinci.

Ministerstvo zahraničných vecí preveruje, či sú medzi obeťami alebo zranenými po útoku v Bangkoku občania Slovenskej republiky. „Zatiaľ takéto informácie nemáme, sme však v kontakte s miestnymi úradmi,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu zahraničia Juraj Tomaga.

Thajská polícia potvrdila smrť dvoch Číňanov a jedného Filipínca. Medzi zranenými je údajne veľa turistov z Číny a Taiwanu. Miesto explózie je podľa thajských turistických kancelárií vyhľadávanou lokalitou najmä turistov z východnej Ázie.

Výbuch po sebe zanechal dva metre hlboký kráter. „Bolo to ako u mäsiara,“ povedal agentúre Reuters novozélandský záchranár Marko Cunningham, ktorý v Thajsku pôsobí. „Telá ležalI všade, niektoré roztrhnuté. Nohy boli tam, kde mala byť hlava. Bolo to desivé,“ povedal.

Podľa šéfa thajskej polície Somjota Pumpummuanga bola nálož umiestnená vnútri hinduistického chrámu. Trhavina bola umiestnená v rúrke obalenEJ šatstvom. Skoršie informácie uvádzali, že bola upevnená pred svätyňou na zaparkovanom motocykli. Správy o tom, že bola nájdená a zneškodnená ešte ďalšia nálož, sa nepotvrdili. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Explózia trhavín uložených na motorových vozidlách sú v Bangkoku prakticky neznáme. Moslimskí extrémisti, s ktorými thajská armáda bojuje na juhu krajiny, v Bangkoku útočia len veľmi zriedka.

Podľa thajského ministra obrany Pravita Vongsuvana bol útok v centre metropoly namierený proti rozvoju turistického ruchu a celej thajskej ekonomike. Ide zrejme o teroristický čin, ktorý bol spáchaný priamo v centre turistickej štvrti, uviedol minister v prvej reakcii thajskej vlády.

Policajti bezprostredne po explózii vypratali okolité obchodné strediská. Ulice boli podľa očitých svedkov po explózii pokryté zvyškami ľudských tiel. Výbuch zastavil život v centre mesta vo večernej dopravnej špičke. Na mieste zasahovali záchranári a sanitky. Policajti sa márne snažili zabrániť chaosu.

Trhavina bola nastražená v štvrti Radžprasong neďaleko hinduistického chrámu, ktorý je vyhľadávaným miestom turistov i Thajčanov. V okolí miesta explózie sú luxusné medzinárodné hotely a obchodné strediská. V mieste výbuchu sa v minulosti schádzali aj davy demonštrantov pri protivládnych protestoch.

V Thajsku bol po minuloročnom májovom vojenskom prevrate relatívny pokoj. Určité napätie podľa médií vyvolalo oznámenie vojenskej vlády, že možno usporiada všeobecné voľby až v roku 2017 a vykoná zmeny v ústave, ktoré umožnia vládnutia podľa mimoriadnych dekrétov.

Juh Thajska už viac ako desať rokov sužuje separatisticky motivované násilie. Naposledy pred týždňom si tam bombový útok vyžiadal šesť mŕtvych a 11 zranených. Od roku 2004, keď moslimskí separatisti na juhu Thajska zahájili sériu útokov, zomrelo pri podobných násilnostiach viac ako 5000 ľudí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Bangkok