Pri Taliansku zachraňovali loď so stovkami utečencov

Talianska pobrežná stráž v pondelok pri pobreží Kalábrie koordinovala operáciu na záchranu 350 utečencov. Do problému sa tam dostalo plavidlo s vysídlenci, z ktorých jeden bol mŕtvy.

17.08.2015 15:30
debata (24)

Podľa agentúry ANSA bola operácia kvôli rozbúrenému moru obtiažna. Zúčastnili sa jej dva člny pobrežnej stráže, hliadkovacia loď chorvátskeho námorníctva a jedno obchodné plavidlo. Všetkých utečencov prevzala chorvátska loď a dopravila ich do prístavu Reggio di Calabria.

Talianska vláda v nedeľu oznámila, že tento rok do krajiny po mori dorazilo už 103 000 utečencov. Cez víkend sa na jednej lodi smerujúcej s asi 400 utečencami do Talianska našlo pri ostrove Lampedusa 49 mŕtvych, ktorí zomreli udusením.

Túto skupinu prevzala v nedeľu nórska loď Siem Pilot a v pondelok s ňou dorazila do sicílskeho prístavu Catania. Tamojší súd začal vyšetrovanie prípadu ako vraždy. Na palubu nórskeho plavidla nastúpili zdravotníci, aby zistili zdravotný stav utečencov.

Podľa talianskej tlače zatiaľ nebol nikto z utečencov identifikovaný ako prevádzač. Starosta Katánie vyhlásil na utorok deň smútku a povedal, že je mesto pripravené vyčleniť pozemok k pochovaniu mŕtvych. Bude vedľa miesta, kde sú už pochovaní iní z utečencov, ktorí cestu po mori neprežili.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci