Po explózii v čínskom Tchien-ťine zatkli prvých ľudí

Čínska polícia zadržala desať osôb, ktoré sú podozrivé z podielu na stredajšej ničivej explózii v prístavných skladoch mesta Tchien-ťin. Oznámila to agentúra Nová Čína. Medzi zadržanými sú manažéri spoločnosti, ktorá vlastní skladisko nebezpečného materiálu, v ktorom k výbuchu došlo. Peking nariadil celoštátnu kontrolu uskladnenia výbušnín a jedovatých látok, aby zabránil ďalším nešťastiam

18.08.2015 10:13
čína, výbuch Foto: ,
Zdravotníci si uctili pamiatku obetí výbuchu v provincii Tchien-ťin v Číne.
debata (1)

Tragédia si vyžiadala najmenej 114 mŕtvych, desiatky ľudí sú stále nezvestné. Veľký počet obetí je medzi hasičmi, ktorí pribehli na miesto katastrofy ako prví. Zahynulo ich 50, ďalších 52 je nezvestných. Pre čínsky hasičský zbor je výbuch v Tchien-ťine najtragickejšou udalosťou v dejinách.

Záchranárske práce a likvidáciu následkov havárie v utorok komplikuje nepriaznivé počasie. Cez Tchien-ťin sa prehnala búrka a panujú obavy, že prudký dážď môže nebezpečné látky buď rozšíriť do okolia alebo vplyvom chemickej reakcie spôsobiť ďalšie výbuch. Experti varujú, že v prípade pokračujúcich zrážok bude potrebné miesto explózie s pomocou čerpadiel vysušiť.

Čínska vláda dáva opakovane najavo, že pri vyšetrovaní tragickej udalosti sa nezastaví pred ničím. Premiér Li Kche-čchiang vyhlásil, že justícia incident dôkladne vyšetrí a potrestá všetkých, ktorí nesú zodpovednosť. „Musíme dať odpoveď rodinám obetí, všetkým obyvateľom Tchien-ťinu, čínskemu ľudu, dejinám,“ povedal predseda čínskej vlády.

V skladoch bolo podľa vyšetrovateľov uložených 700 ton kyanidu sodného, ​​čo odporuje čínskym bezpečnostným predpisom. Celkovo našli záchranári v prístavnom skladisku 40 druhov nebezpečného materiálu o váhe 3-tisíc ton, oznámil šéf čínskych hasičov Niou Chue-kuang. Mnohé z nich sa využívajú na výrobu trhavín, zábavnej pyrotechniky a raketového paliva.

Čínske úrady uisťujú, že do ovzdušia ani do mora neunikla žiadna toxická látka. Všetky vodné toky prechádzajúce prístaviskom boli zablokované použitím norných stien.

Výbuchy v Tchien-ťinu patria v Číne medzi najtragickejšie priemyselné nešťastie za posledné roky. V júni 2013 si požiar v hydinárni v provincii Ťi-lin vyžiadal 121 obetí. V auguste 2014 zabil výbuch prachu v kovospracujúcej továrni vo východočínskej provincii Ťiang-su 97 osôb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výbuch