Turecká pobrežná stráž našla na mori päť mŕtvych utečencov

Pri tureckom pobreží sa pri pokuse dostať sa po mori do Grécka utopilo päť ľudí. Oznámila to v utorok agentúra AP, ktorej zamestnanci ráno videli vykladať z člna pobrežnej stráže päť vriec s pozostatkami.

18.08.2015 10:28
debata
Migranti, ktorí sa priplavili na gumovom člne... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
migranti, grécko Migranti, ktorí sa priplavili na gumovom člne na ostrov Kos v Grécku.

Tí, ktorí plavbu prežili, sa dianiu prizerali z prístaviska. Sanitka potom odviezla jedného plačúceho chlapca a dospelého muža. Úrady k incidentu, ktorý sa stal v blízkosti pobrežného Bodrumu, zatiaľ nevydali oficiálne správu.

Utečenci si v poslednej dobe volia k ceste do Európy trasu cez Turecko. Za posledné tri dni sa na gréckych ostrovoch v Egejskom mori vylodilo vyše 1700 utečencov. Lode tureckej pobrežnej stráže od 17. júla do 17. augusta pomáhali na mori 18.300 utečencom, čo je polovica celkového počtu zachránených migrantov za tento rok.

Kvôli konfliktom v Sýrii a Iraku žije v Turecku 1,8 milióna sýrskych a vyše 220.000 irackých utečencov. Len menšina z nich prežíva v 25 utečeneckých táboroch, zvyšní sú v tureckých mestách a dedinách.

Turecký denník Hürriyet v utorok napísal, že v najmenej desiatich mestách sa počet utečencov buď rovná počtu miestnych obyvateľov alebo ich presahuje. Kilis pri hranici so Sýriou je podľa tohto zdroja z pohľadu obyvateľstva „sýrskym mestom“. „Je tam 108-tisíc miestnych ľudí a 110-tisíc utečencov,“ uviedol zdroj.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci