Koalícia vedená Saudskou Arábiou bombardovala prístav Hudajda

Stíhačky arabských koaličných síl vedených Saudskou Arábiou zasiahli v utorok ráno druhý najväčší jemenský prístav, polmiliónovú Hudajdu na pobreží Červeného mora, informovala tlačová agentúra Reuters. Podľa jemenských predstaviteľov bomby zničili žeriavy a skladiská v hlavnom dodávateľskom uzle humanitárnej pomoci pre sever krajiny.

18.08.2015 10:46
debata (7)

Prístav Hudajda leží západne od metropoly Saná a je v rukách húsíovských povstalcov a spojeneckých armádnych jednotiek verných bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Tí majú pod kontrolou severnú vysočinu a planinu na pobreží Červeného mora smerom na juh až k mestu Ibb, ktoré leží asi 200 kilometrov juhovýchodne od prístavu Hudajda.

Organizácie poskytujúce humanitárnu pomoc sa predtým sťažovali, že námorná blokáda koalície znemožňuje dodávky pomoci do Jemenu, ktorý zápasí s humanitárnou krízou. Koalícia obvinila húsíov, že si rekvirujú dodávky humanitárnej pomoci pre vojenské využitie.

Počas noci na utorok pokračovali boje v treťom najväčšom jemenskom meste, Taizz, informovali arabské televízne stanice. Miestne skupiny bojujúce s húsíami sa tam pokúšajú upevniť pozície, ktoré nedávno dobyli v snahe o prevzatie mesta.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #bombardovanie