Lídri budú rokovať o ďalších základniach NATO na východe Európy

Lídri krajín východnej časti Severoatlantickej aliancie (NATO) sa začiatkom novembra zídu na summite v Bukurešti. Informovala o tom kancelária poľského prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý je spolu so svojím rumunským náprotivkom organizátorom stretnutia.

18.08.2015 11:38
debata (391)

„Prezident Duda je spolu s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom spoluorganizátorom tohto dôležitého summitu, ktorý má určiť pozíciu krajín našej časti Európy k témam prerokovávaným na summite (všetkých krajín) NATO, ktorý sa odohrá na budúci rok vo Varšave,“ povedal podľa denníka Gazeta Wyborcza šéf zahraničného odboru poľskej prezidentskej kancelárie Krzystof Szczerski.

Duda chce spolu s ďalšími východoeurópskymi krajinami presvedčiť Nemecko a ostatné významné členské štáty o potrebe vybudovania ďalších základní a zvýšení prítomnosti vojsk NATO v tejto časti kontinentu. Minulý týždeň v médiách kritizoval alianciu za to, že berie Poľsko ako „nárazníkovú zónu“ a nie ako „skutočné východné krídlo aliancie“.

Vzhľadom na ruskú anexiu Krymu a boje na východe Ukrajiny prichádzajú s podobnými požiadavkami ako Poľsko aj pobaltské štáty, ktoré sa obávajú možnej expanzívnej politiky Kremľa.

Na bukureštskej vrcholnej schôdzke sa v dňoch 3. a 4. novembra zúčastnia hlavy deviatich krajín, medzi ktorými sa budú štáty Visegrádskej štvorky, Pobaltia a Bulharsko s Rumunskom.

391 debata chyba