Thajsko sa po bombe bojí o turistov

Thajčania už vedia, kto sa im pokúsil podkopať hlavný pilier ich ekonomiky. Cestovný ruch, ktorý priamo či nepriamo vytvára pätinu príjmov Thajska, je po pondelňajšom teroristickom útoku v Bangkoku otrasený. Batoh s po domácky vyrobenou bombu pred hinduistickou svätyňou Erawan nastražil mladík v žltom tričku a šortkách, ktorého pri čine, pred ním i po ňom zachytili bezpečnostné kamery. K atentátu, ktorý si vyžiadal prinajmenšom 22 mŕtvych a vyše 120 zranených, z toho takmer polovicu cudzincov, sa stále nik neprihlásil.

19.08.2015 08:55
Thajsko, výbuch Foto: ,
Obyvatelia Bangkoku a príbuzní si uctili pamiatku obetí výbuchu v hinduistickom chráme.
debata (3)

„Chapík v žltom tričku nie je iba podozrivý. Je to atentátnik,” vyhlásil policajný generál Prawut Thavornsiri. "Sme veľmi blízko k zisteniu jeho totožnosti,“ dodal.

Pri odhalení vinníkov a obnovení dôvery miliónov zahraničných hostí v bezpečnosť Krajiny úsmevov, ako znie reklamný slogan Thajska, sa vojenská vláda preteká s časom. Napriek posilneniu bezpečnostných opatrení v cudzincami najnavštevova­nejších častiach Bangkoku nervozita nepoľavuje. Obyvateľov a návštevníkov osemmiliónovej metropoly v utorok vydesili dve ďalšie slabšie explózie. V prvom prípade vybuchla v rieke v blízkosti móla bomba hodená z mosta, v druhom nálož pri zastávke mestskej rýchlodráhy. Tentoraz nik neutrpel zranenia. Polícia však pripustila, že keby výbušné zariadenie zasiahlo mólo s ľuďmi čakajúcimi na trajekt, obetiam by sa sotva dalo vyhnúť.

Práve sa nachádzame mimo hlavnej sezóny. Na jasnejšie dôsledky musíme počkať do októbra. Modlíme sa, aby turisti dovtedy na tento incident zabudli.
Somaj Pasi, thajský minister financií

„Pre Bangkok je to nový typ útoku,“ tvrdí Matthew Wheeler, bezpečnostný expert na juhovýchodnú Áziu. „Chýba tu rukopis aktérov politického násilia z minulých rokov či moslimských separatistov z juhu krajiny. Tí sa snažili upútať pozornosť bez toho, aby si to vyžiadalo množstvo nevinných obetí,“ dodal. Analytici preto nevylučujú, že teror prišiel spoza hraníc. Svoje pôsobisko do obľúbenej destinácie západných turistov mohli rozšíriť teroriti z Islamského štátu či siete Al-Kajdá. Nevylučuje sa však ani prípadná pomsta čínskych Ujgurov. Thajské úrady totiž minulý mesiac Pekingu vydali desiatky ujgurských moslimských separatistov.

Mladíka v žltom tričku zachytili bezpečnostné... Foto: SITA/AP
thajsko, výbuch Mladíka v žltom tričku zachytili bezpečnostné kamery, ako v centre thajskej metropoly zanechal pred hinduistickou svätyňou batoh. O niekoľko minút neskôr nastal výbuch.

Väčšinu turistov nečakaný teroristický útok zaskočil. „Nemysleli sme si, že by sa niečo také mohlo v Bangkoku stať,” povedal Holger Siegle, ktorý si so svojou nevestou vybral Thajsko za cieľ dovolenky práve preto, že sa im zdalo byť bezpečné. "Naše medové týždne tu budú pokračovať, ale už s veľmi neistým pocitom,“ dodal.

Obavy z toho, že útok odstraší turistov, sa v utorok prejavili oslabením thajskej národnej meny baht na najslabší kurz za posledných šesť rokov. Trojpercentný prepad zaznamenala aj miestna burza, pričom hodnoty akcií hotelových reťazcov poklesli až o desať percent.

„Je ťažké odhadnúť vplyv na hrubý domáci produkt, pretože sa práve nachádzame mimo hlavnej sezóny. Na jasnejšie dôsledky musíme počkať do októbra. Modlíme sa, aby turisti dovtedy na tento incident zabudli,“ poznamenal thajský minister financií Somaj Pasi.

Thajsko majú v ponuke aj viaceré slovenské cestovky, ktoré predávajú poznávacie i pobytové zájazdy. Krajinu vlani podľa oficiálnej štatistiky navštívilo viac ako 1 500 Slovákov, skutočný počet našich turistov však bol zjavne podstatne vyšší. Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko si nemyslí, že by krvavé udalosti v Bangkoku mohli napáchať vážne škody v cestovnom ruchu. „Ľudia najčastejšie využívajú Bangkok ako prestupnú stanicu a v ceste ďalej pokračujú do prímorských letovísk. Mnohí turisti sa však v meste zastavia, aby si pozreli pamätihodnosti, pričom niektorých môže nedávne dianie od jeho návštevy odradiť,“ tvrdí Macko.

Thajsko však zďaleka nie je jedinou krajinou, ktorú si teroristi zvolili za terč. Pred týždňom sa v tureckom Istanbule prihlásila k útoku na americký konzulát zakázaná ľavicová organizácia. S prejavmi extrémistov bojujú tiež v Tunisku, kde v dovolenkovom rezorte Súsa prišlo pri prestrelke na pláži o život 38 zahraničných turistov. Pre obe krajiny pritom stále platí druhý stupeň cestovného odporúčania zo štyroch, čo znamená, že turisti by mali zvážiť vycestovanie. Kým niektoré cestovky stiahli zo svojej ponuky Tunisko, s predajom dovoleniek do krajiny polmesiaca nemajú problém. Varovanie sa totiž netýka vychytených tureckých rezortov, ako sú oblasti Side, Alanya, Antalya, Belek, Lara a Kemer.

Islamisti sa na internete vyhrážajú aj útokmi na balkánske štáty, medzi ktorými sa ocitlo aj Chorvátsko. V minulom roku vycestovalo k Jadranu až 109-tisíc Slovákov a všetko nasvedčuje tomu, že v tomto roku tomu nebude inak. Našich turistov neodradili od dovolenky ani ekonomické ťažkosti Grécka. Ich počet sa vďaka pravidelnému leteckému spojeniu z Bratislavy do Atén dokonca zvýšil.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Thajsko #Bangkok