Z gréckeho Kosu vyplával trajekt s 1700 utečencami

Trajekt Eleftherios Venizelos, ktorý slúžil na gréckom ostrove Kos na ubytovanie a príjmu sýrskych utečencov, v stredu odplával do Solúna. Je na ňom asi 1700 utečencov.

19.08.2015 10:00
Grécko, Kos, utečenci Foto: ,
Sýrski utečenci na palube lode Eleftherios Venizelos v gréckom prístave Kos.
debata (14)

Podľa gréckeho denníka To Vima sa zastaví na ostrovoch Kalymnos a Leros v Egejskom mori. Po doplnení zásob sa vráti na Kos, aby prepravil ďalšie skupiny.

Denník tiež napísal, že vláda chce najať ešte jeden trajekt s kapacitou pre 2500 ľudí, aby uľavila preťaženým ostrovom, na ktorých sa utečenci vyloďujú z člnov z Turecka. Vládny hovorca povedal, že budúca loď bude mať rovnako ako Eleftherios Venizelos na palube stredisko na registráciu utečencov, pretože na ostrovoch k tomu nie je dostatočná infraštruktúra.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov len za minulý týždeň do Grécka dorazilo cez 20-tisíc utečencov a za celý júl potom vyše 50-tisíc, čo je viac ako za celý minulý rok. Podľa úradu tvoria 82 percent prichádzajúcich Sýrčania, 14 percent sú Afganci a tri percentá Iračania. Väčšina vraj má nárok na utečenecký status. Úrad počíta s tým, že príval utečencov sa nezastaví, odporučil preto gréckej vláde, aby zriadila špeciálnu skupinu, ktorá bude koordinovať príjem ľudí a humanitárnu pomoc.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #Kos