Antiblair verí, že povedie labouristov

Stihol sa prihlásiť v poslednej chvíli. Z outsidera je však favorit. Jeremy Corbyn má v tejto chvíli najväčšiu šancu, že povedie Labouristickú stranu. Automaticky to z neho robí reálneho kandidáta na budúceho britského premiéra.

19.08.2015 14:00
debata (4)
Jeremy Corbyn je favoritom na zisk... Foto: Reuters
Jeremy Corbyn Jeremy Corbyn je favoritom na zisk predsedníckeho kresla v Labouristickej strane.

Lenže Corbynova kandidatúra je pre labouristov zároveň veľkým rizikom. Poslanec predstavuje v niektorých postojoch až krajne ľavicové krídlo strany. Corbyn je akýmsi Antiblairom. Tony Blair po sérii volebných porážok v 80. a začiatkom 90. rokov pritiahol stranu viac do stredu.

Výsledok? Tri razy za sebou vyhral voľby. Corbyn, naopak, ťahá labouristov výrazne doľava. Bude to recept na odplatenie dvoch volebných prehier, ktoré labouristi utŕžili od konzervatívcov v rokoch 2010 a 2015?

Posledná porážka stála Eda Milibanda kreslo šéfa strany. Labouristi teraz vyberajú nového predsedu, ktorý by mal stranu viesť do volieb v roku 2020. Okrem Corbyna sú kandidátmi Andy Burnham, Yvette Cooperová a Liz Kendallová. Aby získali nomináciu, muselo ich podporiť najmenej 35 labouristických poslancov.

Corbynovi sa to podarilo v poslednej chvíli, dostal 36 podpisov. Viacerí poslanci ho podľa vlastných slov podporili len preto, aby líderská debata bola zaujímavejšia. Corbyn bol síce mediálne známym politikom, ale zároveň je to poslanec, ktorý najčastejšie hlasoval proti vlastnej strane.

Ľavičiar je známy svojím odporom k irackej vojne, nie je fanúšikom NATO, chce ukončiť britský vojenský jadrový program Trident a nemá problém objaviť sa na ruskom propagandistickom kanáli RT. V minulosti podporil radikálne a teroristické hnutia ako Hamas a Hizballáh.

„Voľte Corbyna, aby ste zastavili vojny vedené Britániou, zbavili sa Tridentu, dostali Britániu z NATO a stopli predaj zbraní Izraelu,“ napísala na sociálnej sieti Twitter organizácia Stop the War coalition, ktorej je Corbyn čelným predstaviteľom. Táto skupina dlhodobo obviňuje z konfliktu na Ukrajine USA a Severoatlantickú alianciu.

Sám Corbyn pokladá za chybu, že sa NATO v minulosti rozšírilo na východ. V oblasti domácej politiky žiada kandidát na šéfa labouristov ukončenie úsporných opatrení, vyššie dane pre bohatých či znárodnenie železníc.

Corbyn podľa prieskumov verejnej mienky vedie medzi prívržencami Labouristickej strany, ktorí môžu voliť. Tí už začali dostávať hlasovacie lístky. Výsledok bude známy 12. septembra.

Corbynova kampaň však vzbudila najväčší záujem. Do strany sa začali hlásiť desaťtisíce ľudí. Je však jasné, že mnohí z nich nie sú skutoční voliči labouristov, iba podporujú Corbyna.

Politik však verí, že priláka voličov. „Myslíme to vážne. Dávam do popredia inú hospodársku agendu. Som presvedčený, že v roku 2015, ale aj v roku 2010, labouristi prehrali voľby, lebo ponúkli ľuďom len o niečo menšie utrpenie ako druhá strana,“ povedal Corbyn pre magazín New Statesman. „Stretol som veľa ľudí, ktorí sa k nám pridali, a mnohí z nich sú proti úsporným opatreniam. Sú to ľudia, ktorí chcú niečo urobiť,“ verí Corbyn.

Jeho prípadné víťazstvo však môže viesť k vážnym nezhodám u labouristov. Proti Corbynovi sa už postavil Blair, ďalší bývalý premiér Gordon Brown či britský exminister zahraničných vecí David Miliband. Viacerí labouristickí poslanci sa vyjadrili, že nemajú záujem s ním spolupracovať. Podľa nich nemá šancu na to, aby porazil konzervatívcov. Odporcovia Corbynovi vyčítajú, že ani nemá záujem vládnuť, je len hlasom protestu.

„Zdá sa však, že členovia Labouristickej strany sú unavení z lídrov, ktorí predstavujú pravicové krídlo strany alebo akceptujú konzervatívnu politiku. Vyzerá to ako reakcia na všetko, čo reprezentoval Blair,“ reagoval pre Pravdu na Corbynovu kandidatúru Robin Pettitt, politológ z Kingstonskej univerzity.

„Je však pravdepodobné aj to, že sa tento posun v názoroch týka strany, nie však voličov. Preto sa dá očakávať, že s Corbynom budú mať labouristi problém vyhrať voľby,“ myslí si Pettitt.

#ToriesForCorbyn

Nemalá časť konzervatívcov si pri myšlienke, že Corbyn bude viesť labouristov, mädlí ruky. Veria totiž, že ľavičiar nemá šancu vyhrať parlamentné voľby, ktoré sa budú konať v máji 2020. Na sociálnej sieti Twitter dokonca vznikla kampaň #ToriesForCorbyn (v Británii konzervatívci používajú aj názov toryovia, pozn. red.).

Vedie ju prívrženec Konzervatívnej strany Charlie Mortimer. Podľa denníka Guardian sa pochválil, že sa mu za Corbyna podarilo hlasovať už tri razy. Obišiel totiž pravidlá a dokázal sa registrovať viackrát. Uviedol rovnakú adresu a číslo mobilu, ale raz použil svoje meno, potom svoje stredné meno a nakoniec meno manželky.

„Počul som, že majú 80– až 90-tisíc nových členov, a že len 40 ľudí ich preveruje. Pomyslel som si, že si to zrátam. Vyšlo mi, že mám slušnú šancu obísť systém,“ citoval Guardian Mortimera. Labouristická strana uviedla, že jeho hlasy sa rátať nebudú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #Jeremy Corbyn