Majitelia vybuchnutého čínskeho skladu vraj zneužívali konexie

Jedným z dvoch majiteľov vybuchnutého prístavného skladu s nebezpečným materiálom v čínskom meste Tchien-ťin je istý Tung Če-Suan, syn bývalého šéfa prístavnej polície v meste. Podľa čínskych médií firma využívala svoje známosti medzi vplyvnými ľuďmi na obchádzanie bezpečnostných pravidiel. Ničivá explózia z minulej stredy si vyžiadala 114 životov. Ďalších 674 ľudí skončilo v nemocnici a 65 osôb je stále nezvestných. Explózia spôsobila tiež obrovské materiálne škody.

19.08.2015 11:44
čína, protest, Foto: ,
Ľudia, ktorých minulý týždeň evakuovali po výbuchu v čínskej továrni, v stredu protestovali pred budovou vlády a požadovali kompenzáciu za svoje zničené domovy.
debata

Druhým tichým spoločníkom firmy Ruihai International Logistics je bývalý riadiaci pracovník v štátnej chemickej spoločnosti Jü Süe-wej. Aj on vraj využíval svoje konexie na to, aby firma dostala príslušné povolenia, informovala agentúra Nová Čína.

Správa podľa agentúry Reuters podporuje všeobecný predpoklad, že súkromné ​​čínske spoločnosti využívajú osobne vzťahy s ľuďmi vo vláde na to, aby obchádzali pravidlá, často s katastrofálnymi dôsledkami.

Správa čínskej agentúry tiež poodhalila vlastnícku štruktúru firmy Ruihai International Logistics, ktorá bola doteraz zahalená tajomstvom.

Obaja spolumajitelia firmy sú medzi desiatimi zatknutými, ktorých polícia v súvislosti s vyšetrovaním explózie zadržala.

Tung údajne priznal, že Jü ho priviedol do firmy v roku 2012 práve pre jeho známosti, vďaka ktorým mohol ľahko získať požiarne osvedčenie na obchod s nebezpečným materiálom. „Priniesol som všetky materiály k renovačným plánom a požiarny certifikát nám čoskoro vydali,“ cituje Nová Čína Tunga.

Požiarne osvedčenie dalo následne miestnym úradom zámienku na vydanie povolenia na stavbu skladu, napriek tomu, že mal stáť bližšie než povolený kilometer od najbližších obydlí a verejných ciest.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výbuch