Španielke hrozí pokuta: zverejnila fotku zle parkujúcich policajtov

Istej Španielke hrozí pokuta 800 eur za zverejnenie fotografie policajného automobilu parkujúceho na mieste pre invalidov. Žena fotku umiestnila na Facebook a potrestať ju môžu byť podľa nového a veľmi kritizovaného zákona o polícii.

19.08.2015 12:06
debata (38)
V Španielsku zákon začal platiť 1. júla a okrem iného umožňuje ľudí trestať za protesty alebo zverejňovanie fotografií zasahujúcich policajtov.

Španieli mu hovoria náhubkový zákon a opozícia tvrdí, že je protiústavný.

Incident sa stal v mestečku Petrel pri Alicante na juhovýchode štátu. Žena chcela poukázať na to, že si polícia zastaví, kde chce, bez toho, aby jej hrozil postih.

Sťažnosť na ňu podali dvaja policajti, ktorí s autom prišli k mestskému parku, aby tam vraj zasiahli proti vandalom, ktorí ničili bazén. Fotka z internetu do 24 hodín zmizla, ale policajti sú presvedčení, že jej zverejnením žena poškodila policajný zbor.

„Nejde o to, že sa na fotke objavila poznávacia značka, a nejde ani o výrazy, ktoré tá dáma použila. Ide o to, že tvrdila, že policajti zaparkovali na mieste svojvoľne, kým oni prišli na rýchly zásah,“ povedal k incidentu zástupca policajného zboru v Petrele Fermín Bonet.

Nový zákon kritizujú novinári, právnici i mimovládne organizácie vrátane Amnesty International. Umožňuje pokutovať ľudí až do výšky 30 000 eur za protesty v blízkosti štátnych inštitúcií v prípade, že bude narušená verejná bezpečnosť. Za protest v blízkosti kľúčovej infraštruktúry potom v Španielsku hrozí pokuta až 600 000 eur (16 miliónov korún).

Za neoprávnené použitie fotografií polície môže osoba dostať aj 30-tisícovú pokutu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuta #facebook #fotografia