NATO: Snaha separatistov obsadiť viac územia na Ukrajine bude neprijateľná

Severoatlantická aliancia upozornila Rusko, že akákoľvek snaha separatistov na východe Ukrajiny obsadiť viac územia bude neprijateľná.

19.08.2015 21:44
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti na ulici stráženej pozorovateľmi OBSE v obci Shyrokyne na východe Ukrajiny. Archívna fotografia.
debata (158)

NATO vo vyhlásení uviedlo, že členské štáty aliancie diskutovali o situácii a zdôraznili potrebu, aby všetky strany konfliktu zachovali zdržanlivosť.

„Rusko má osobitnú zodpovednosť, aby našlo politické riešenie. Akýkoľvek pokus Ruskom podporovaných separatistov zabrať viac ukrajinského územia bude pre medzinárodné spoločenstvo neprijateľný,“ uviedla hovorkyňa NATO Carmen Romerová.

V kruhoch NATO sa naďalej kategoricky vylučuje priama vojenská intervencia aliancie v konflikte, uviedla agentúra DPA. Ukrajina ešte nie je členom NATO, preto sa môže spoliehať iba na nepriamu podporu jej členských štátov.

Agentúra Reuters pripomenula, že na východe Ukrajiny sa rozpútala nová vlna bojov medzi separatistami a vládnymi silami.

Podľa agentúry DPA sa strety odohrali v okolí prístavného mesta Mariupol a vyžiadali si niekoľko obetí. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes kritizovala, že obe strany konfliktu bránia jej pozorovateľom v práci.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #OBSE #Ukrajina #separatisti