Tisíce Ukrajincov si odmietajú obliecť armádnu uniformu

V Kyjeve obvinili troch povolancov pre odmietnutie nastúpiť na základe brannej povinnosti do ukrajinskej armády. Podľa portálu Korrespondent.net, citujúceho zástupcu kyjevského prokurátora Anatolija Korža, proti ďalším šesťsto Ukrajincom sa v tomto smere vedie občianskoprávny spor. Celkovo podľa oficiálnych zdrojov v šiestej mobilizačnej vlne, ktorá sa začala 19. júna a skončila tento utorok, ignorovalo povolávací rozkaz 26 800 ľudí.

20.08.2015 14:00
Ukrajina, armáda, vojak Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (427)

„Spôsoby, ako sa vyhnúť brannej povinnosti zo strany brancov, ale aj záloh, sú viaceré. Od získania falošnej lekárskej správy o zlom zdravotnom stave cez opustenie trvalého bydliska až v neposlednom rade po úmyselné samopoškodzovanie,“ informoval Korž v súvislosti s výsledkom už šiestej mobilizačnej vlny. Zároveň sa pokúsil zlé výsledky ospravedlniť zvýšenou migráciou v letnom období, spôsobenou napríklad dovolenkovým obdobím či sezónnymi brigádami mimo trvalého bydliska adresátov.

Pravda však je, že rovnako ako predchádzajúcich päť skončila ďaleko za plánovaným počtom posíl aj najnovšia etapa stále pokračujúcej mobilizácie. A to napriek tomu, že odmietnutie brannej povinnosti môže "vyniesť“ 3 až 5 rokov za mrežami.

Podľa agentúry UNIAN, odvolávajúcej sa na ukrajinské ministerstvo obrany, sa mobilizačný plán podarilo splniť iba na 60 percent. V prípade dôstojníkov v zálohe to bolo síce až 80 percent, ale v prípade vodičov iba na 30 percent. V šiestej mobilizačnej vlne získala armáda len 25,5 percenta záloh a 8,5 percenta dobrovoľníkov.

Doterajšie pokusy zmeniť situáciu v prospech plnenia mobilizačného plánu vyšli zatiaľ naprázdno. Napríklad minister vnútra Arsen Avakov navrhol, aby armádu tvorili platení profesionáli. Ukázalo sa však, že Ukrajina na to nemá v súčasnosti finančné krytie.

„Pri zachovaní pomeru 60 ku 40 v neprospech profesionálov treba ročne viac ako 100 miliárd hrivien,“ povedal pre Hromadske TV Jurij Birjukov, poradca ministra obrany Poltoraka o sume, ktorá predstavuje v prepočte vyše 4 miliardy eur.

„Len v minulom roku ministerstvo vydelilo na nákup bytov jednu miliardu hrivien (vyše 40,5 milióna eur). Ibaže tak sme sa zamotali do nami vybudovaného systému predaja bytov, že spomínaná suma ostala prakticky dodnes na účte a byty sa nedajú kúpiť,“ ilustroval situáciu Birjukov.

Ministerstvo obrany po návrhu profesionálnej armády zamietlo aj ďalší pokus zlepšiť situáciu. Prišiel s ním Semion Semenčenko, dnes už bývalý veliteľ práporu Donbas, ale stále poslanec parlamentu. Navrhol na rokovanie snemovne zákon, ktorý by umožňoval vykúpiť sa z brannej povinnosti. Dnes čosi také, samozrejme, pomocou úplatku, stojí záujemcu v prepočte 2 000 eur.

Na druhej strane ministerstvo obrany rozhodlo, že vlastnými silami bude odhaľovať tých, čo odmietajú nastúpiť do armády na základe povolávacieho rozkazu. Reagovalo tak nepriamo na nedávne stanovisko ministra vnútra Avakova, ktorý policajtom zakázal podobnú honbu na „rebelov“. Avakovov rezort sa tak „ujme“ osôb, ktoré skončia v armádnej sieti.

Podľa rozviedky samozvanej Doneckej ľudovej republiky, citovanej miestnou tlačovou agentúrou DAN, velenie armády vraj čiastočne dopĺňa stavy živej sily vyzbrojovaním trestancov a ich vysielaním na front. Ide zatiaľ predovšetkým o väzňov odsúdených za menšie porušenie zákonov.

„Sú to konkrétne trestanci z Voľňanského nápravnovýchovného ústavu vo Voľňansku v Záporožskej oblasti,“ informoval zástupca ministerstva obrany samozvanej republiky, odvolávajúc sa na zistenia rozviedky.

Podľa informácie, ktorú nebolo možné overiť z iného zdroja, väzňov majú rozdeliť do jednotlivých čiat po troch až štyroch v snahe zamedziť akémusi bratríčkovaniu. „Z väzenia na front bude odsúdených sprevádzať špeciálna na tento účel vytvorená čata v počte 30 vojakov,“ dodal zdroj citovaný povstaleckou agentúrou.

© Autorské práva vyhradené

427 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Ukrajina #mobilizácia #branná povinnosť #povolávací rozkaz #branci