Rusko a Čína začali najväčšie námorné cvičenie v dejinách

Vojenské námorníctva Ruska a Číny vo štvrtok zahájili najväčšie spoločné manévre v modernej histórii. Cvičenie sa koná v Japonskom mori a potrvá do 28. augusta. Informovala o tom agentúra Nová Čína.

20.08.2015 15:52
Putin, Rusko Foto: ,
Ruské a čínske námorníctvo budú v najbližších dňoch nacvičovať spoločné akcie proti spoločným nepriateľským ponorkám, lodiam a lietadlám. (Ilustračné foto)
debata (23)

Sedem vojnových lodí čínskeho námorníctva v čele s torpédoborcom Šen-jang vo štvrtok priplávalo do ruského prístavu Vladivostok, kde ich salvami privítalo miestne delostrelectvo.

Aktívnej fázy manévrov sa v dňoch 24. až 27. augusta zúčastní 22 vojnových lodí, 20 lietadiel a viac ako 500 príslušníkov námornej pechoty oboch krajín. Na pevnine bude nasadených okolo 40 pancierových vozidiel.

Členovia námorníctva oboch krajín budú okrem iného nacvičovať spoločné akcie proti nepriateľským ponorkám, lietadlám a lodiam, ktoré budú zahŕňať aj ostrú paľbu na ciele na hladine a pod hladinou mora i vo vzduchu.

Manévre majú podľa oboch zúčastnených strán obranný charakter a nie sú namierené proti žiadnym iným krajinám. „Hlavným cieľom cvičenia bude zlepšenie organizácie spoločných akcií na mori, na súši i vo vzduchu,“ vyhlásil podľa ruskej agentúry TASS hovorca Východného vojenského okruhu Roman Marsa.

Čínska oficiálna agentúra Nová Čína tiež zdôraznila, že cieľom cvičenia nie je vytvorenie rusko-čínskej vojenskej aliancie. Obavy z tohto zámeru vraj vyjadrili niektorí americkí a európski politici.

Symbolom užšej spolupráce Číny a Ruska je podľa pozorovateľov tiež plánovaná septembrová cesta ruského prezidenta Vladimira Putina do Číny na oslavy 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Tichomorí.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #námorníctvo