Francúzsky Národný front vylúčil zakladateľa Le Pena

Francúzskeho nacionalistického politika Jeana-Marie Le Pena vo štvrtok vylúčili zo strany Národný front (FN), ktorú pred vyše 40 rokmi sám založil.

20.08.2015 23:02
debata (7)

Rozhodnutie výkonného výboru strany bolo oznámené po skončení zhruba trojhodinového disciplinárneho zasadnutia za účasti 87-ročného Le Pena, uviedla agentúra AP.

„Na konci stretnutia sa výkonný výbor Národného frontu poradil a rozhodol požadovanou väčšinou o vylúčení pána Jeana Marie Le Pena z členstva vo FN,“ uvádza sa vo vyhlásení strany.

Rozhodnutie je súčasťou komplikovaných osobných a mocenských sporov medzi Le Penom a jeho dcérou – nástupkyňou na čele strany. Podľa agentúry Reuters je motivované snahou o očistenie imidžu strany od podozrení z antisemitizmu a o posilnenie pozície šéfky strany pred jej očakávanou kandidatúrou v prezidentských voľbách.

Le Penov právnik Frederic Joachim označil verdikt výkonného výboru za „politický atentát“.

Na disciplinárnom zasadnutí v meste Nanterre na predmestí Paríža sa zakladateľ FN bránil voči 15 obvineniam, súvisiacim s jeho vyjadreniami, ktorými podľa kritikov poškodil vlastnú stranu.

Jean-Marie Le Pen sa však sa súdiac podľa jeho doterajších krokov nemieni vzdať bez boja. Od začiatku roka už francúzske súdy dvakrát rozhodli v Le Penov prospech, keď zrušili predchádzajúce pokusy strany o jeho odstavenie na vedľajšiu koľaj.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Fracúzsko #Jean-Marie Le Pen