Pozostalí poslali mafiánskeho bossa dobyť nebesia, pohreb pobúril Rím

Rozhorčenie a kritiku vyvolal v Taliansku monštruózny pohreb v Ríme, pri ktorom sa pozostalí lúčili s údajným zločineckým bossom Vittoriom Casamonicom v záplave kvetov, vyhadzovaných z vrtuľníka a za zvukov ústrednej melódie filmu Krstný otec.

21.08.2015 15:01
pohreb, mafia Foto: ,
Rakvu s telesnými ostatkami mafiánskeho bossa Vittoria Casamonicu nesú k pompéznemu pohrebnému koču.
debata

Miestneho policajného prefekta si pre hollywoodsky aranžovaný pohreb povolal na koberec rímsky starosta Ignazio Marino, taliansky úrad pre civilné letectvo potom odobral pilotovi vrtuľníka licenciu.

Pozlátený voz ťahaný tromi pármi čiernych koní sledovali vo štvrtok stovky plačúcich ľudí pred kostolom San Giovanni Bosco na rímskom predmestí. Casamonica bol podľa zasvätencov šéfom mocného klanu, ktorý bol aktívny v juhozápadnej časti talianskej metropoly.

Pred vchodom do kostola boli plagáty s nápismi „Dobyl si Rím, teraz dobyješ nebesia“ alebo „Rímsky kráľ“. Kňaz Riancarlo Manieri, ktorý zádušnú omšu slúžil, dal od okázalého divadla ruky preč. Za dianie mimo kostol vraj nenesie zodpovednosť a obrad v kostole bol normálny.

Pilot vrtuľníka, ktorý nad sprievodom prelietaval, prišiel o povolenie lietať. Úrad pre civilné letectvo dnes oznámil, že mu odobral licenciu, pretože jednomotorové vrtuľníky nesmú lietať nad hlavným mestom. Stroj vraj navyše nedodržal výškový limit, ktorý je aspoň 330 metrov, a pilot porušil predpis, keď dovolil zhadzovať z vrtuľníka kvety.

Fotografie z Casamonicovho pohrebu vysielali vo štvrtok večer všetky talianske televízne stanice, predstavitelia talianskej justície boli pobúrení. Pohreb sa konal iba deň po tom, čo taliansky súd stanovil na 5. novembra dátum procesu s takmer 60 ľuďmi obvinenými v procese proti mafii. Do kauzy sú vraj zapletení ľudia z talianskej politickej scény, ktorí mafiánskym skupinám za protislužbu „prihrávali“ lukratívne štátne zákazky.

Starosta Marino rímskemu policajnému prefektovi odkázal, že je „neprijateľné, aby bol pohreb zneužitý na šírenie mafiánskych posolstiev,“ informovala agentúra ANSA.

debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #mafia #mafiánsky boss