Obama nevylučuje aj vojenskú akciu, ak Irán poruší dohodu

Spojené štáty nehľadiac na medzinárodnú dohodu o iránskom jadrovom programe budú na Teherán vyvíjať ekonomický nátlak a v prípade prehrešku voči dohode si ponechávajú k dispozícii všetky možnosti riešenia, a to vrátane vojenskej akcie.

21.08.2015 16:10
Barack Obama, USA, prezident Foto:
Americký prezident Barack Obama.
debata (51)

V liste nerozhodnutému demokratickému zákonodarcovi Jerroldovi Nadlerovi to podľa stanice CBS News napísal americký prezident Barack Obama. Americký Kongres o dohode s Iránom bude hlasovať v septembri, republikáni sa snažia dohovor zablokovať.

Obama popri konštatovaní, že USA si ponechávajú všetky možnosti vrátane vojenskej otvorené, uviedol, že americké sankcie voči Iránu týkajúce sa nejadrových aktivít zostanú v platnosti. To je príklad odvetných opatrení za podporu libanonského hnutia Hizballáh či za podiel na destabilizácii Jemenu.

Proti dohode už vystúpilo niekoľko demokratov, niektorí ďalší naznačujú, že konečné stanovisko ešte nemajú. Obama začiatkom augusta dohodu obhajoval a vyhlásil, že Irán bude podrobený inšpekciám a ak nebude dohodu dodržiavať, zistí sa to. Odmietnutie dohody podľa neho naopak Iránu otvorí cestu k rýchlemu získaniu jadrovej zbrane.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Barack Obama #asociačná dohoda s EÚ #iránsky jadrový program