Strelca vo vlaku zneškodnili dvaja americkí vojaci a jeden Brit

Útok sa stal vo vagóne č. 12 rýchlovlaku Thalys. Jeden z francúzskych cestujúcich otvoril dvere na toaletu, kde naďabil na podozrivého muža vyzbrojeného samopalom typu Kalašnikov. Francúz sa ozbrojenca snažil spacifikovať, ale útočníkovi sa podarilo vypáliť niekoľko rán. Zneškodnili ho až dvaja americkí občania a jeden cestujúci z Británie.

21.08.2015 21:22 , aktualizované: 22.08.2015 14:44
Francúzsko, vlak, útok, Arras Foto: ,
Anthony Sadler, Alek Skarlatos a Briton Chris Norman (zľava doprava) dostali od starostu francúzskeho mesta Arras medaily za pohotový zásah proti útočníkovi.
debata (51)

Muža zadržali bezprostredne po útoku vo vlakovej súprave na trati medzi Amsterdamom a Parížom, pri ktorom boli vážne zranené dve osoby. Útočníka umiestnili do cely predbežného zadržania v meste Arras vo francúzskom departemente Pas-de-Calais, odkiaľ ho previezli do Levallois-Perret, kde ho vypočujú policajti z jednotky na boj s terorizmom (SDAT).

Podľa BFMTV muž počas výsluchu v cele predbežného zadržania v Arrase poprel, že by bol teroristom: svoj čin označil za pokus o lúpež a vydieranie cestujúcich. Tvrdil, že tašku so zbraňami, ktorú mal pri sebe, „našiel náhodou v jednom z parkov v Bruseli“.

Muž útočil, keď rýchlovlak Thalys prechádzal... Foto: Reuters, Pascal Rossignol
Francúzsko, vlak, streľba Muž útočil, keď rýchlovlak Thalys prechádzal Belgickom.
Polícia na nástupišti vo francúzskom meste Arras. Foto: Reuters, Pascal Rossignol
Francúzsko, vlak, streľba Polícia na nástupišti vo francúzskom meste Arras.

Vzhľadom na to, že podozrivý do rýchlovlaku Thalys nastúpil v Bruseli, sa prípadom zaoberá aj belgická prokuratúra. Kauzu vyšetruje pre podozrenie, že šlo o teroristický čin.

Muž mal zrejme kontakty na islamistov

Podľa webovej stránky denníka Le Parisien páchateľom je 26-ročný muž – Maročan alebo pôvodom z Maroka, ktorého totožnosť francúzske úrady zatiaľ nezverejnili, lebo je predmetom overovania. Portál France Info uviedol, že muž nežil vo Francúzsku, ale v Španielsku.

Španielske úrady oznámili, že muž vycestoval v uplynulom období do Sýrie. Nemenovaný oficiálny zdroj blízky španielskej jednotke pre boj s terorizmom spresnil, že muž žil v Španielsku do roku 2014, potom sa presťahoval do Francúzska, odkiaľ vycestoval do Sýrie a odtiaľ sa opäť vrátil do Francúzska.

Podľa francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva by mohlo ísť o Maročana, na ktorého vo februári v roku 2014 upozornila francúzske úrady španielska polícia pre jeho napojenie na radikálne islamistické militantné hnutie. Cazeneuve však vyzval na opatrnosť, keďže identita muža zatiaľ nebola s istotou potvrdená.

Foto: AP, Virginia Mayo
Francúzsko, Arras, streľba, vlak

Denník Le Parisien na svojej webovej stránke napísal, že podozrivým je zrejme osoba, na ktorú francúzska tajná služba vlani na základe upozornenia španielskych kolegov zaviedla spis pre podozrenie z kontaktov s teroristickými skupinami, ale nesledovala ho dôslednejšie.

Le Parisien spresnil, že polícia vedie spis tohto typu – označovaný ako spis „S“ – voči stovkám podozrivých osôb. Spravodajský portál France Info upozornil, že muž bol známy príslušnosťou k radikálnemu islamistickému hnutiu a na celoeurópskej úrovni bol označený za potenciálne rizikovú osobu.

Americkí vojaci spacifikovali útočníka

Útočníka, ktorý vo vlaku spustil streľbu z automatickej zbrane, spacifikovali dvaja z cestujúcich – príslušníci americkej armády. Pentagón následne potvrdil, že jeden člen americkej armády bol pri incidente zranený. Jeho zranenia však údajne nie sú život ohrozujúce.

Francúzske médiá vyzdvihujú duchaprítomnosť všetkých cestujúcich vo vagóne, vďaka ktorej sa podarilo predísť väčšiemu krviprelievaniu. Denník Le Monde dnes napísal, že francúzsky prezident Francois Hollande prijme oboch amerických vojakov, aby sa im poďakoval za ich odvahu.

Biely dom vydal vyhlásenie, podľa ktorého americký prezident Barack Obama poďakoval vojakom za „odvahu a rýchle myslenie“ pri zásahu vo vlaku. „Ich hrdinský čin zrejme zabránil oveľa horšej tragédii,“ píše sa vo vyhlásení.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve povedal, že Američania, ktorí proti ozbrojencovi zakročili, „preukázali veľkú odvahu a statočnosť za veľmi ťažkých okolností“. Ocenil taktiež ich rozvahu, „bez ktorej by sme boli konfrontovaní s hroznou drámou“.

Zdravotníci odvážajú zraneného. Foto: Reuters
Francúzsko, vlak, streľba Zdravotníci odvážajú zraneného.

Mladá žena, ktorá sa viezla v susednom vozni, povedala pre i-Télé, že počas incidentu nič zvláštne nepočula.

„Nenazvala by som to paľbou, lebo dokonca ani v susednom vozni sme nepočuli žiadne výstrely,“ povedala žena, ktorá sa predstavila iba krstným menom Margaux. Dodala, že cestujúci boli „relatívne pokojní“ a neprejavovali známky znepokojenia, až kým do vlaku nevstúpili policajti.

Na hlavných európskych železničných staniciach ako Gare du Nord v Paríži či Gare du Midi v Bruseli hliadkujú vojaci s puškami. Cestujúci však môžu nastúpiť do vysokorýchlostných vlakov bez toho, aby museli prejsť detektorom kovov a kontrolou batožiny. Výnimkou sú iba vlaky Eurostar, ktoré na svojej ceste využívajú tunel pod Lamanšským prielivom.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Francúzsko #streľba