Ruský aktivista v Moskve spálil vlajku ZSSR

Ruský aktivista pred českou ambasádou v Moskve pri príležitosti 47. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy spálil sovietsku vlajku. Vydal tiež vyhlásenie, v ktorom uviedol, že súčasné ruské vedenie opäť začalo udalosti z 21. augusta 1968 ospravedlňovať. Informoval o tom Český rozhlas.

22.08.2015 10:10
debata (138)

Rus počas svojej manifestácie držal tabuľu s nápisom Prepáčte za 1968. Text bol v ruštine a češtine. Pred policajtom, ktorý sa ho pokúsil zadržať, utiekol.

Protest proti invázii do Československa, ktorú viedli sovietske vojská, bol v Moskve po prvý raz už 25. augusta 1968. Na Červenom námestí sa vtedy zišlo osem ľudí. Médiá i historici ich nazývajú osem statočných.

Pred dvoma rokmi ruská polícia na Červenom námestí zadržala desať ľudí, ktorí si pripomínali 45. výročie vpádu. Medzi zadržanými bol aj bratranec Vadima Deloneho, ktorý patril medzi osem statočných.

Ruská televízia tento rok odvysielala dokument, podľa ktorého bola invázia Varšavskej zmluvy zákrokom proti prevratu. Ten mala na svedomí Severoatlantická aliancia a bývalí esesáci a fašisti.

Dokument vyvolal mohutnú vlnu kritiky zo strany českých aj slovenských odborníkov aj politikov. Český prezident Miloš Zeman povedal, že ruská televízia v dokumente klame.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #vlajka #august 1968 #okupácia Československa #Varšavské vojská #osem statočných