KĽDR a Južná Kórea hovoria o zmiernení napätia

Juhokórejskí predstavitelia v úsilí zmierniť napätie na Kórejskom polostrove sa stretávajú na rokovaniach so svojimi severokórejskými partnermi.

22.08.2015 11:08
debata

Rozhovory sa začali v pohraničnej dedine Pchanmundžom o 18.00 h miestneho času (11.00 h SELČ), čo je 30 minút po vypršaní ultimáta, ktoré dal nedávno Pchjongjang Soulu, aby Južná Kórea odstránila amplióny, cez ktoré vysiela protiseverokórejskú propagandu.

Podľa oznámenia oficiálnych miest v Soule budú juhokórejskú stranu na rokovaniach zastupovať prezidentský poradca pre otázky národnej bezpečnosti Kim Kwan-džin a minister pre zjednotenie Hong Jong-pchjo, a za Severnú Kóreu sa dostavia poprední vládni činitelia Hwang Pchjong-so a Kim Jang-gon.

Napätie medzi oboma Kóreami sa značne zvýšilo tento týždeň po tom, čo kvôli juhokórejským ampliónom došlo vo štvrtok k delostreleckej prestrelke medzi kórejskými armádami a Severná Kórea dala vzápätí Juhu ultimátum na ukončenie tohto propagandistického vysielania.

V „mierovej dedine“ Pchanmundžom, kde sa bude dnes rokovať, bola v roku 1953 podpísaná dohoda o prímerí, ktorou sa technicky skončila kórejská vojna.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #rozhovory