Útočníka z rýchlovlaku monitorovali v troch krajinách

Muža podozrivého z piatkového útoku v rýchlovlaku Thalys monitorovali úrady v troch európskych krajinách: vo Francúzsku, v Belgicku a v Španielsku. Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa blízkeho vyšetrovaniu uviedla, že ide o 26-ročného Ayouba El-Khazzaniho (Ajjúba Chazáního).

23.08.2015 10:40
thalys, rýchlovlak Foto: ,
Členovia belgickej a francúzskej polície stoja vedľa rýchlovlaku Thalys na bruselskej železničnej stanici.
debata (8)

Predchádzajúce správy francúzskych médií hovorili o tom, že podozrivým je 26-ročný Maročan alebo muž marockého pôvodu.

Muža zadržali francúzske úrady bezprostredne po útoku vo vlakovej súprave na trati medzi Amsterdamom a Parížom, pri ktorom boli vážne zranené dve osoby. Útočníka, ktorý vo vlaku spustil streľbu z automatickej zbrane, spacifikovali odvážni cestujúci z USA, Británie a Francúzska vrátane dvoch amerických vojakov.

Úrady zatiaľ neoznámili motív piatkového útoku. Španielsko však už skôr varovali francúzske tajné služby, že podozrivý je členom „radikálneho islamistického hnutia“, povedal francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorého citovala agentúra AP.

El-Khazzaniho v sobotu previezli do sídla protiteroristickej polície neďaleko Paríža, kde ho tamojší vyšetrovatelia podrobili výsluchu. Zadržiavať ho môžu až 96 hodín.

Odtlačky prstov potvrdili, že ide o muža, o ktorom polícia vedela už od februára 2014. Vtedy žil v juhošpanielskom meste Algeciras, kde navštevoval mešitu monitorovanú tamojšími úradmi.

Španielski a francúzski predstavitelia poskytujú rozporuplné informácie o tom, kde sa el-Khazzani odvtedy pohyboval. Podľa dostupných zdrojov striedavo žil v Španielsku, Francúzsku a Belgicku a je možné, že istý čas strávil aj v Sýrii.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #rýchlovlak #Thalys